Lavanda i nije baš čest gost u receptima koje objavljujemo na našem portalu, ali ovoj torti od lavande i šumskog voća po receptu Elene Rapan s boga Ćakula o spizi jednostavno nismo mogli odoljeti.
Sastojci
Biskvit
- 1 jaje
- 80 g šećera
- 150g brašna
- 100 ml jogurta
- 50 ml ulja
- 2 žlice maslinovog ulja
- 60 g maka
- 1/2 praška za pecivo
- 1 žlica gorkog kakaa
- 50 ml mlijeka
Krema
- 230 g šumskog voća (zaleđenog)
- 1 l mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 3 žlice gustina
- 1-2 žlice cvjetova lavande
- 1 vanilin šećer
- 12 žlica kristal šećera
- 1 žlica džema (ruža)
- 2 žlice višnjevače
- 90 g margarina
I još
- 200 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica gorkog kakaa
- 1 žlica višnjevače
Priprema
Prije svega u mlijeko uspite lavandu i ostavite da tako odstoji dok pripremate biskvit. Tako će pustiti aromu. Znate da lavanda mora biti iz organskog uzgoja, takvu sam i pronašla u Splitu, na štandu malih, hrvatskih poduzetnika. To nije lavanda koja se koristi kao repelent, već za pripremu čaja. Sami, čisti cvjetići.
Biskvit
Za pripremu biskvita izmiješajte brašno i prašak za pecivo, dodajte i kakao pa mljeveni mak. U drugoj posudi smiksajte jaja i šećer pa dolijevajte mlijeko, jogurt i ulja i smanjite brzinu.
Pjenjačom umiješajte mješavinu s brašnom. Smjesa će biti dosta gusta, izlijte je u nauljen i pobrašnjen kalup, poravnajte i pecite na 170°C, 30 minuta. Gotovi biskvit pustite da se potpuno ohladi i tada ga prerežite na dva jednaka dijela.
Krema
Procijedite 1 dl mlijeka, ostalo zakuhajte i neka krčka koju minutu. Procijedite (ja nisam, jer mi ne smetaju komadići),a u onaj decilitar mlijeka umiješajte puding i gustin. Šećer i vanilin šećer uspite u mlijeko i polako, na laganoj vatri ulijevajte smjesu s pudingom, miješajuću pjenjačom da ne nastanu grudice. Zgusnutu kremu maknite sa vatre.
Smiksajte odleđeno voće i dodajte u vruću kremu. Dodajte i džem i višnjevaču. Dobro izmiješajte i pustite oko 10 minuta da se prohladi. Tada na tanke listiće izrežite margarin i dodajte u kremu. Miksajte par minuta na laganoj brzini, da nestanu grudice ako ih ima i da se margarin rasporedi po toploj kremi.
Slaganje
Uzmite ravnu kartonsku podlogu (ili veliki tanjur) na kojem će torta stajati. Položite na nju jednu polovicu biskvita i vratite obruč oko njega.
Toplu kremu izlijte preko biskvita i poklopite drugim. Ako se krema potpuno ohladi bit će teško razmaziva. Poklopite drugom polovicom i malo pritisnite, da se biskviti sljube sa kremom. Gornju koru sam po vrhu malo natapkala mješavinom višnjevače i mlijeka, a vi procijenite hoćete li i vi, nije nužno.
Ostavite da se hladi u kalupu.
Smiksajte šlag u čvrsti snijeg, dodajte kakaoo i višnjevaču i još malo miksajte. Ukrasite šlagom tortu po želji. Ja sam je u gornjem sloju prekrila cvjetićima šlaga, puslicama i voćem.
Nakon jednog sata, kad se gusta krema ohladila bila je već spremna za prvi rez.
Napomena
Džem od ruže možete zamijeniti bilo kojim drugim, a intenzitet lavande možete umanjiti pa staviti samo 1 žlicu cvijetića ( ja sam 2 ) .
Cvjetnu notu sam razbila dodatkom višnjevače, da ipak ne prevlada „livada“.
Pečena je u kalupu 20 cm, kao i obično.
Fotografije: Ćakula o spizi