Obožavamo zaviriti na blog Pregacha autorice Irene Gavran gdje uvijek nađemo odlične recepte – ovaj put oduševio nas je ovaj za tortu od maka.
Sastojci
Torta
- 200 g tamne čokolade (može i za kuhanje)
- 150 g maslaca
- 6 jaja (odvojiti)
- 150 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g mljevenog maka
- 50 g mljevenih badema
- ½ praška za pecivo
Krema od pekmeza
- 250 g pekmeza po želji (ja sam ovaj put koristila domaći od marelica)
- 200 ml vode
- 15-20 g gustina
Ganache
- 150 g tamne čokolade
- 100 g vrhnja za šlag
Priprema
Torta
Pećnicu upaliti na 180 stupnjeva.
Kalup za torte primjera 26 cm obložiti papirom za pečenje sa svih strana (i dno i obruč).
Na pari (ili u mikrovalnoj) otopite čokoladu i maslac i ostavite sa strane dok radite ostalo.
U velikoj zdjeli za miksanje izmiksajte bjelanjke, tako što ćete miksati bjelanjke minutu, pa dodati 100 g šećera i miksati dok smjesa ne postane sjajna i čvrsta.
Žumanjke sjedinite s preostalim šećerom i ekstraktom vanilije, pa dodajte mak, badem i prašak za pecivo. Ugrubo pomiješate, pa dodajte otopljenu čokoladu i maslac. Pomiješajte. Tijesto će biti jako ljepljivo u gusto, tako treba biti.
Dodajte jednu trećinu te smjese s makom bjelanjcima i miksajte da se poveže. Zatim ubacite ostatak smjese od maka i miksajte još kratko dok postane ujednačena smjesa. Biskvit istresite u kalup za pečenje i pecite 40 minuta pa provjerite čačkalicom. Ako ostane smjese na čačkalici – pecite još 5 minuta pa opet provjerite.
Tortu ostavite da se hladi, a vi pripremite kremu.
Krema od pekmeza
Pekmez sa 150 ml vode stavite na srednje jaku vatru da kuha. Preostalih 50 ml vode pomiješajte sa gustinom da se gustin otopi.
Kad je kreme proključala, dobro pomiješajte da se sve sjedni, dodajte otopljeni gustin i miješajte još minutu – dvije odnosno dok ne zgusne.
Vruću kremu istresite preko biskvita i ostavite da se hladi u hladnjaku.
Ganache
Nakon 2 – 3 sata u hladnjaku torta će već biti skoro ohlađena, a vi možete napraviti ganache tako što ćete zagrijati vrhnje skoro do vrenja i preliti preko nasjeckane čokolade. Nakon minutu mirovanja, pomiješajte smjesu dok ne postane sjajna i glatka.
Ganache žlicom rasporedite po torti i kremi od pekmeza, poravnajte malo i stavite opet u hladnjak da se stisne.
Napomene
Kad je biskvit pečen, imat će onako hrskavu koru od gore, što je normalno kad se radi ovakav biskvit. No, ja ga volim nakon pečenja (kad se ohladi) izvaditi iz kalupa, maknuti papir i staviti odmah na pladanj, ali sa tom gornjom (hrskavom stranom i koja se lomi) stranom okrenutom prema dolje, jer tako dobije ravniju površinu za kremu od pekmeza.
Krema od pekmeza je jako mekana, ali neće jako curiti, nego onako – taman.
Ganache nije potreban u ovom receptu, tortu možete završiti običnim šlagom ili posuti s malo ribane čokolade – slobodno si dajte mašti na volju.