Naša Ana Prša ponovno je spojila zanimljive okuse u jednoj torti – ovaj put radi se o maku, čokoladi i malini.
Sastojci
(za tortu promjera 16 cm)
Žuti biskvit
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 50 g šećera
- 70 g glatkog brašna
- pola žličice praška za pecivo
- 30 g vode
- 30 g ulja
Tijesto od maka
- 3 jaja
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- 1 žlica brašna
- 180 g maka
- 100 ml mlijeka
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
Krema
- 250 g mascarpone sira
- 250 g slatkog vrhnja
- 150 g čokolade 54%
Krema za premazivanje torte
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 100 g čokolade 70%
- 2 žlice mlijeka
- 125 g maslaca
Žele
- 350 g malina
- 3 žlice malina
- 1 vanilin šećer
- 1 vrećica želatine u prahu
Priprema
Žele
Zakuhati maline sa šećerom i vanilin šećerom. Izmiksati ih sa štapnim mikserom i propasirati. U još vrući pire dodati želatinu koju ste napravili po uputi s vrećice (Sadržaj vrećice promiješati s 5 žlica hladne vode i ostaviti da nabubri. Zatim je otopiti na vatri, ali pazeći da ne zahuha. Otopljenu želatinu uliti u pire od malina i promiješati.)
Smjesu uliti u dvije jednake zdjelice ili kalupe (paziti da su manjeg promjera od torte) koje ste prije obložili prozirnom folijom. Folija će pomoći da žele kasnije lakše izvadite iz posudica. Staviti u hladnjak na par sati da se ohladi i stegne.
Krema za premazivanje torte
Mlijeko, jaja i šećer dobro izmiješati i kuhati do 83°C. U mlaku kremu umiješati maslac.
Krema za tortu
Izmiksati mascarpone sir s otopljenom čokoladom. U to lagano umiješati slatko vrhnje koje ste prethodno izmiksali.
Biskvit
U jednoj posudi istući bjelanjak s prstohvatom soli u snijeg. U drugoj posudi istući pjenasto žumanjak sa šećerom. Dodati vodu i ulje te brašno s praškom za pecivo. Na kraju pažljivo umiješati snijeg u smjesu.
Smjesu izliti u kalup koji je prethodno obložen papirom za pečenje ili premazan maslacem i posipan brašnom.
Biskvit peći na 170°C desetak minuta.
Tijesto od maka
U jednoj posudi istući bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg. U drugoj žutanjke pjenasto istući sa šećerom i vanilin šećerom pa dodati mlijeko. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo i mak te dobro izmiješati. U smjesu maka lagano umiješati snijeg.
Smjesu podjeliti na dva djela te ispeći dva biskvita od maka. Peče se petnaestak minuta na 170°C.
Slaganje torte
Na prvi biskvit maka staviti polovicu čokoladne kreme (čokolada i mascarpone), u nju utisnuti jedan žele od maline, malo poravnati kremu i premazati je i preko želea. Na to staviti žuti biskvit, pa na njega drugi dio čokoladne kreme. U ovaj dio kreme utisnuti drugi žele od maline te poravnati kremu. Na vrh staviti biskvit od maka.
Prije nego tortu krenete premazivat čokoladnom kremom, bilo bi poželjno da torta nekoliko sati bude u hladnjaku, moja je bila preko noći pa sam je ujutro omazala i ukrasila.
Ovaj put sam tortu špricala (uzela kist i pošpricala) kakao maslacem u bijeloj boji te tortu ukrasila bobičastim voćem i listićima mente.
Fotografije: Ana Prša
[print_link]