U goste nam ponovno stiže mlada Marija Prša, koja nam je za danas pripremila divnu tortu od maka, maline i bijele čokolade.
Sastojci
(kalup promjera 18 cm)
Biskvit
- 3 žumanjka
- 130 g šećera
- naribana korica pola domaćeg limuna, nešpricanog
- 80 g toplog maslaca
- 200 g mljevenog maka
- 140 g mlijeka
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 2 žlice bademovog brašna
- 6 g praška za pecivo
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
Umak od malina
- 250 g malina
- pola žlice šećera
- žličica gustina
- 1 list želatine
Krema
- 3 žumanjka
- 30 g šećera
- 20 g gustina
- 160 g mlijeka
- 300 g slatkog vrhnja
- 150 g bijele čokolade
Bijela krema
- 100 g mascarpone sira
- 1 žlica šećera u prahu
- 100 g slatkog vrhnja
Priprema
Biskvit
Pjenasto izmiksati žumanjke sa šećerom. Dodati vaniliju, naribanu koricu limuna i maslac pa dalje miksati. U manjoj posudi mak obariti s mlijekom i promiješati pa dodati prvoj smjesi i promiješati. Dodati i bademovo brašno i prašak za pecivo pa sve dobro izmiješati špatulom kako bi se sastojci dobro povezali. Bjelanjke s prstohvatom soli istući u snijeg pa snijeg dodati u smjesu maka i lagano umiješati, također špatulom.
Staviti peći u namašćen i pobrašnjen kalup, na 170°C na 35 minuta.
Pečen biskvit ostaviti da se ohladi pa prerezati na tri dijela.
Umak od malina
U manjem lončiću staviti kuhati maline sa šećerom. Kada zakipi, maknuti s vatre pa umiješati gustin. Vratiti na vatru još par minuta miješajući.
List želatine staviti u hladnu vodu da omekša, dobro ga ocijediti pa ga dodati u maline i promiješati.
Krema
U manji lonac staviti mlijeko, žumanjke, šećer i gustin i sve dobro izmiješati kako ne bi bilo grudica. Staviti kuhati dok ne zakipi i onda ostaviti još pola minute, neprestano miješajući. Maknuti s vatre pa umiješati bijelu čokoladu. Slatko vrhnje istući do pola u šlag pa lagano špatulom umiješati u kremu od bijele čokolade koju smo prethodno ohladili do sobne temperature.
Bijela krema (za premazati tortu)
Mascarpone istući sa šećerom u prahu. Slatko vrhnje istući u meki šlag pa ga dodati u mascarpone i izmiješati špatulom.
Slaganje
Na prvi biskvit nanijeti malo kreme i razmazati. Zatim kremu nanijeti kao obruč po biskvitu kako nam umak od malina ne bi iscurio van. U sredinu zatim staviti pola umaka od malina pa odozgo opet nanijeti kremu. Staviti drugi biskvit pa ponoviti postupak kao i s prvim biskvitom. Namazati ga kremom, zatim napraviti rub, uliti ostatak umaka od maline, staviti ostatak kreme od bijele čokolade i na kraju staviti treći biskvit. Tortu premazati kremom od mascarponea i ukrasiti po želji.
Fotografije: Marija Prša
[print_link]