Prije nekoliko dana oduševila vas je m(r)ak torta u kojoj je Ana Prša iskombinirala mak i maline, a sad vam donosimo kombinaciju maka, malina i vanilije u torti čiji recept potpisuje Nataša Kovačević Krpan.
Sastojci
(za tortu promjera 18 cm)
Biskvit
- 2 jaja
- 60 g ksilitola
- 60 g omekšalog maslaca
- 90 g mljevenog maka
- 1 žlica bademovog brašna
- 1 mala žlica ruma
Žele od malina
- 200 g smrznutih malina
- 2 žlice ksilitola
- 2 listića želatine
Bavarska krema od vanilije
- 3 žumanjka
- 250 ml mlijeka
- 75 g ksilitola
- 1 mahuna vanilije
- 6 listića želatine
- 200 ml vrhnja za šlag
- cca 150 g svježih malina i listići mente za ukras
Priprema
Biskvit
Miksajte žumanjke sa ksilitolom i maslacem nekoliko minuta dok ne dobijete gustu svijetlu kremu te dodajte mak, bademovo brašno i rum. Bjelanjke umutite u čvrst snijeg te ga postepeno dodajte smjesi sa žumanjcima polagano miješajući. Istresite u kalup obložen papirom za pečenje te pecite na 180°C 10-15 minuta. Ohladite i prerežite na pola (ukoliko želite izgled kao kod mene, gornju koru obrežite s nožem da bude manjeg promjera od donje).
Žele od malina
Namočite listiće želatine u hladnoj vodi. Skuhajte maline, ksilitol i 1 žlicu vode. Propasirajte te u vruće dodajte ocijeđenu želatinu. Izlijte u okrugli kalup promjera 15 cm obložen folijom, te dobro ohladite.
Krema od vanilije
Listiće želatine namočite u hladnoj vodi. Miksajte žumanjke sa ksilitolom dok ne dobijete gustu svijetlu kremu. Mahunu vanilije razrežite po dužini, sastružite sjemenke te sjemenke i mahunu stavite u mlijeko. Kuhajte mlijeko s vanilijom do vrenja. Izvadite mahunu vanilije, malo mlijeka usipajte u žumanjke i promiješajte te zatim to sve zajedno ulijte u mlijeko. Kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući dok se smjesa ne počne zgušnjavati (6-8 minuta). Maknite s vatre i umiješajte dobro ocijeđenu želatinu te miješajte dok se želatina skroz ne otopi. Prekrijte prozirnom folijom te ohladite. Slatko vrhnje umutite u meki šlag te umiješajte u ohlađenu kremu.
Slaganje
Kalup za tortu obložite papirom za pečenje ili folijom. Na dno stavite biskvit, zatim malo kreme, pa žele od malina, opet malo kreme, gornju koru biskvita te ostatak kreme. Ohladite u hladnjaku preko noći te ohlađeno ukrasite svježim malinama i listićima mente.
Fotografije: Nataša Kovačević Krpan
[print_link]