Obožavatelji malina doći će na svoje s ovim receptom za tortu od malina koji je s nama podijelila Ana Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
Tijesto
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 120 g brašna
Sirup za tijesto
- 30 g šećera
- 30 ml vode
- sok jedne limete
Žele od malina
- 3 listića želatine
- 350 g smrznutih ili svježih malina
- 50 g šećera
Krema
- 2 žumanjka
- 60 g šećera
- 30 g gustina
- 250 ml mlijeka
- 75 g hladnog maslaca
- 75 g maslaca sobne temperature
Dekoracija
- 500 g svježih malina
Priprema
Biskvit
Mutite jaja i šećer 5 minuta na najvećoj brzini, zatim u nekoliko navrata dodajte prosijano brašno koje ćete nježno umiješati špatulom.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C.
Pripremite pravokutni kalup. Premažite ga maslacem i obložite papirom za pečenje. Ulijte smjesu u kalup i pecite 15 – 20 minuta na 180 C. Ohladite biskvit. Izrežite dva diska. Jedan neka bude 16 cm, a drugi 14 cm.
Sirup za biskvit
Zakuhajte vodu i šećer, dodajte sok od limete i ugasite vatru kad se šećer otopi. Ohladite sirup. Premažite obje strane oba diska pripremljenim sirupom.
Žele od malina
U hladnu vodu prvo namočite jedan po jedan listić želatine. Potom na vatri zakuhajte maline i šećer dok se maline ne raspadnu. Potom ih procijedite i u još toplo rastopite ocijeđenu želatinu.
Okrugli obruč za torte namjestite na 14 cm, jednu stranu obruča omotajte nekoliko puta prozirnom folijom. Ulijte pripremljeni žele od malina. Ohladite u hladnjaku najmanje dva sata da se dobro stisne.
Krema
Miksajte žumanjke i šećer, potom dodajte gustin i malo mlijeka od ovih 250 ml. Ostatak mlijeka zakuhajte gotovo do vrenja i dodajte smjesu od žumanjaka. Neprestano miješajte dok se krema ne zgusne. U vruću kremu umiješajte 75 g maslaca, prebacite u staklenu zdjelu, prekrijte je prozirnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi do kraja, a potom u hladnjak.
Izmiksajte 75 g maslaca sobne temperature. Izvadite hladnu kremu iz hladnjaka i umiješajte žlicu po žlicu kreme u izmiksani maslac. Miksajte manjom brzinom dok se krema i maslac lijepo ne sjedine.
Slaganje
Namjestite obruč za tortu na 18 cm. Na dno obruča stavite tanjur ili podlogu za tortu od 20 cm, a na njega papir za pečenje. Složite svježe maline na dno, tako da vam je ‘šuplji’ dio maline na papiru, slažite ih gušće, ali ne pregusto. Složite ih i po stranicama kalupa (do kud ide, malo je nespretno), ali možete nastaviti slagati postepeno kada složite slojeve…
Stavite pripremljenu kremu u slastičarsku vrećicu i stavite dio kreme. Poravnajte malom špatulom. Na kremu stavite manji disk biskvita, onaj od 14 cm. Na biskvit stavite još jedan sloj kreme, fino poravnajte. Na kremu stavite žele od malina (koji je sad u jednom komadu i dobro se stisnuo). Na žele stavite svu preostalu kremu i na kraju disk biskvita od 16 cm. Na biskvit stavite prozirnu foliju. Ostavite preko noći u hladnjaku da se dobro ohladi i stisne.
Sljedeći dan, prije serviranja skinite prozirnu foliju, stavite na vrh biskvita tanjur za posluživanje i pažljivo okrenite tortu naopako. Skinite obruč oko torte i s vrha malina papir za pečenje i vaša torta je spremna za posluživanje.
Fotografije: Tirkizna