Da se malo odmaknemo od isključivo jesenskih okusa, danas vam serviramo ovu tortu od malina i čokolade čiji je recept s nama podijelila Ana Prša.
Sastojci
Podloga
- 125 g glatkog brašna
- 15 g kakaa
- 6 g praška za pecivo
- 50 g masti
- 80 g maslaca sobne temperature
- 1 žumanjak
- 50 g šećera
- 20 g mlijeka
Biskvit
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
- 2 žumanjka
- 100 g šećera
- 115 g glatkog brašna
- 15 g kakaa
- 40 g bademovog brašna
- 6 g praška za pecivo
- 80 g mlijeka
- 60 g ulja
Premaz od malina
- 160 g malina
- 1 burbon vanilin šećer
- 2 žlice šećera
Ganche od tamne čokolade
- 150 g tamne čokolade 54% kakaa
- 180 g slatkog vrhnja
Ganache od mliječne čokolade
- 180 g mliječne čokolade
- 180 g slatkog vrhnja
Glazura
- 200 g slatkog vrhnja
- 150 g tamne čokolade 54% kakaa
Priprema
Podloga
Promiješajte sve suhe sastojke, te im dodajte ostale. Izmiksajte dok se sve ne sjedini. Dobit ćete gustu smjesu. Kalup promjera 22 cm obložite papirom za pečenje, prebacite smjesu unutra te je poravnajte i utisnite. Pecite u zagrijanoj pećnici 15 minuta na 170°C. Pečeno tijesto izvadite i ostavite da se ohladi.
Biskvit
Bjelanjke istucite s prstohvatom soli u snijeg dodavaući postepeno šećer. Zatim dodajte žumanjke. Smanjite brzinu miksera te dodajte toplo mlijeko i ulje u kojem ste razmutili kakao. Dodajte smjesi bademovo brašno i prosijano brašno s praškom za pecivo i lagano izmiješajte špatulom.
Smjesu izlijete u kalup promjera 22 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Stavite peci na 175°C na pola sata. Ispečeni biskvit izvadite iz kalupa, te stavite na rešetku kako bi se ohladio. Kad se ohladi prerežite ga na dva djela. Ako vam je na sredini malo viši, poravnajte ga. Višak možete pojesti, ali isto tako može poslužiti za ukrasiti tortu na kraju.
Premaz od malina
Maline stavite u mali lončić, dodajte im šećere i stavite na vatru da zakuhaju. Kuhajte ih desetak minuta, te ih potom ostavite sa strane da se ohlade.
Ganache i glazura
(isti postupak s oba ganacha i glazurom, ali s različitim vrstama čokolade)
Zakipiti vrhnje te preliti preko nasjeckane čokolade. Ostaviti par minuta pa izmiješati kako bi se sastojci povezali.
Prvo napravite od mliječne čokolade te stavite hladiti kako bi se krema stisnula i ne bi bila pretekuća.
Zatim napravite od tamne čokolade, ona je odmah čvršća, maziva. I na kraju glazuru, ali tek kada nakon nekoliko sati (ili nakon cijele noći) izvadite tortu iz kalupa. Glazura mora biti maziva.
Slaganje torte
Tortu sam slagala u kalupu. Volim tako, nekako je urednija. I kod ovih ganache krema lijepo će sve sjesti na svoje mjesto.
Na dno stavite prhku podlogu, zatim kremu od tamne čokolade, ravnomjerno je razmažite skroz do rubova. Na to lagano pritisne jedan biskvit. Taj biskvit sada premažite malinama. Preko njega stavite ganache od mliječne čokolade i razmažite ga. Ne smije biti pretekuće kako krema ne bi iscurila. Iako, ako ste onu prvu kremu lijepo namazali do rubova, ova i da malo procuri, neće daleko
Zatim poklopite s drugim biskvitom. Ostavite nekoliko sati (ja sam preko noći) u hladnjaku da se stegne.
Kada se torta stegne, izvadite je iz kalupa te premažite čokoladnom glazurom.
Ukrasite po želji. Ako niste pojeli onaj višak biskvita, natrgajte ga na manje dijelove i poslažite uz rub torte. Uz to možete nasjeckati i malo čokolade i staviti orašaste plodove i bobičasto voće. Pustite mašti na volju. Moji su biskvit pojeli pa smo tortu ukrasili samo suhim laticama.
Prije posluživanja torte ostavite tortu na sobnoj temperaturi 15 minuta.
Fotografije: Ana Prša
[print_link]