Nakon dužeg vremena evo nam opet naše Nataše Kovačević Krpan sa svojim zdrav(ij)im receptima – danas nam donosi tortu od marakuje i kokosa bez glutena i šećera.
Sastojci
(za tortu promjera 20 cm)
Žele od marakuje
- 150 g pirea od marakuje
- 5 g želatine
- 2 žlice ksilitola
Mousse od kokosa
- 400 ml (1 konzerva) kokosovog mlijeka
- 100 g ksilitola
- 20 g kokosa
- 14 g želatine
- 200 ml slatkog vrhnja
Biskvit
- 2 bjelanjka
- 40 g ksilitola
- 30 g bademovog brašna
- 30 g ribanog kokosa
- 50 g ksilitola u prahu
I još
- ribani kokos
Priprema
Za žele pomiješajte želatinu u prahu s 2 žlice vode i ostavite da nabubri 10 minuta. Na laganoj vatri kuhajte marakuju i ksilitol dok se ksilitol ne otopi. Maknite smjesu s vatre te u vruće dodajte nabubrenu želatinu i miješajte dok se želatina u potpunosti ne otopi. Izlijte u okrugli kalup promjera 18 cm obložen folijom te dobro ohladite (ja zamrznem obično žele jer je onda lakše ga staviti u tortu)
Za biskvit pećnicu zagrijte na 180oC. Mikserom mutite bjelanjke i 40 g ksilitola u meki snijeg. Umiješajte špatulom bademovo brašno, ribani kokos i ksilitol u prahu. Miješajte lagano da ne izbijete sav zrak iz bjelanjaka. Istresite u kalup promjera 18 cm obložen papirom za pečenje, te pecite na 180oC cca 15 minuta. Biskvit ohladite.
Za mousse pomiješajte želatinu u prahu sa 6 žlica vode i ostavite da nabubri 10 minuta. Kokosovo mlijeko, ribani kokos i ksilitol kuhajte do vrenja. Procijedite te u vruće dodajte nabubrenu želatinu i miješajte dok se želatina u potpunosti ne otopi. Prekrijte prozirnom folijom te ohladite. Slatko vrhnje umutite u meki šlag te umiješajte u ohlađenu kremu.
Kalup za tortu promjera 20 cm obložite papirom za pečenje ili folijom. Na dno stavite biskvit, zatim pola kreme pa žele od marakuje te ostatak kreme. Ohladite u hladnjaku preko noći te ohlađeno ukrasite ribanim kokosom. (Ako želite oštre rubove kao što su na mojoj torti možete koristiti silikonski kalup u kojem slažete tortu naopačke. Na dno kalupa izlijete pola kreme, zatim žele od marakuje, ostatak kreme, te zatim u kremu utisnite biskvit. Tortu zatim stavite u zamrzivač preko noći. Ujutro ju izvadite iz zamrzivača te iz kalupa i pustite da odstoji na sobnoj temperature cca 2-3 sata).
Fotografija: Alica Bjeli Duduković