Današnji recept u kojem su glavne zvijezde marelice stiže nam s novog hrvatskog gastro bloga Tirkizna, autorice Ane Raguž.
Sastojci
Biskvit
- 3 jaja
- 80 g šećera
- 60 g brašna
- 30 g mljevenih badema
Sirup za biskvit
- 100 ml vode
- 40 g šećera
- sok jednog limuna
Krema
- 5 žumanjaka
- 100 g šećera
- 65 g gustina
- 600 ml mlijeka
- 150 ml tučenog slatkog vrhnja
- 4 veće marelice bez kožice
Dekoracija
- 300 g marelica bez kožice
Glazura
- 2 listića želatine
- 300 g marelica
- 50 g šećera
Priprema
Čišćenje marelica
Prvo skinite marelicama kožicu. U većoj posudi zakuhajte vodu. U vrelu vodu ubacite marelice, nakon dvije minute one će omekšati i lako ćete ih oguliti. Okoštite ih i prepolovite na pola. One najljepše čuvajte za dekoraciju, a ostale ćete iskoristiti za glazuru.
Biskvit
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite sa šećerom u čvrsti snijeg. Polako dodajte jedan po jedan žumanjak. Na kraju nježno špatulom umiješajte brašno i mljevene bademe.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Pripremljeni biskvit izlijte u kalup od 18 cm koji ste premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Pecite 15 minuta na 180°C.
Ohladite biskvit i zarežite dva diska.
Sirup za biskvit
Za sirup kojim ćete premazati biskvit u zdjeli na vatri pomiješajte vodu, šećer i sok limuna. Miješajte dok se šećer ne otopi. Ohladite.
Ohlađenim sirupom premažite izrezane krugove biskvita s obje strane.
Krema
Pomiješajte žumanjke i šećer. Dodajte gustin i malo mlijeka (odvojite 100 ml od ovih 600 ml).
U jednom lončiću zakuhajte mlijeko skoro do vrenja i dodajte smjesu od žumanjaka, neprestano miješajući. Miješajte dok se krema ne zgusne. Vruću kremu prekrijte prozirnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi, kad se posve ohladi, prebacite je na hlađenje u hladnjak.
Dobru ohlađenu kremu izvadite iz hladnjaka i u nju pažljivo umiješajte 150 ml prethodno istučenog slatkog vrhnja.
Slaganje
U kalup za tortu od 20 – 22 cm prvo stavite jedan disk biskvita (sa strana bi vam trebalo ostati malo praznog prostora). Na rubove u krug slagati polovice marelica, tako da vam udubljenje od koštica bude okrenuto prema van.
Na biskvit premažite jedan dio kreme i poravnajte.
Na kremu stavite na tanko narezane, okoštene 4 marelice bez kožice.
Na marelice položite drugi disk biskvita i premažite sve preostalom kremom.
Tortu odložite u hladnjak na najmanje 4 sata.
Glazura
Za glazuru pripremite listiće želatine u hladnu vodu.
U posudu stavite okoštene marelice i šećer. Miješajte 10 minuta dok se ne raspadnu. Procijedite ih kako biste otklonili kožicu i dobili samo polpu i sok od marelice. U još vrelo umiješajte ocijeđene listiće želatine i dobro promiješajte kako bi se sva želatina rastopila.
Dobivenu glazuru ohladite na sobnoj temperaturi.
Ohlađenu glazuru prelijte preko dobro ohlađene torte. Tortu je najbolje ohladiti preko noći.
Fotografija: Tirkizna