Torta od mrkve mnogima je nezaobilazna uskrsna slastica, stoga vam, iako na našem portalu već imamo recept Dunje Gulin, danas donosimo i još jednu verziju ove slastice – ovaj put po receptu Karle Kovačić s bloga Sweet life by Karla.
Sastojci
Biskvit
- null
- 190 g brašna
- 1 ½ žličica cimeta
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- ½ žličice soli
- 5 manjih jaja
- 330 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 255 ml ulja
- 250 g sitno naribane mrkve
- 90 g kokosovog brašna
Krema
- 525 g krem sira
- 120 g maslaca sobne temperature
- 225 g šećera u prahu
- korica 1 limuna
Dekoracija
- preostala krema
- 200-250 ml slatkog vrhnja
- 1 šlagfix
- 1 puna žlica šećera u prahu
Priprema
Izmiksajte žumanjke sa šećerima oko cca 5 minuta. Polako dodajte ulje i špatulom lagano umiješajte. Prosijte brašno, cimet, prašak za pecivo i sol pa sve postepeno dodajte smjesi i lagano umiješajte špatulom. Sirovu mrkvu očistite pa sitno izribajte. Dodajte naribanu mrkvu i kokos u smjesu pa još jednom promiješajte laganim pokretima. Na samom kraju u drugoj posudi mikserom utucite bjelanjke pa ih špatulom umiješajte u smjesu. Izlijte smjesu u 3 kalupa promjera 20 cm, obložena papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata. Ja biskvite za ovu tortu volim peći u odvojenim kalupima jer ih je malo teže ravnomjerno izrezati kada se cijela količina peče u istom.
Za kremu mikserom miksajte maslac dok ne postane kremast i ”pjenast” oko minutu pa dodajte i preostale sastojke i sve još jednom izmiksajte.
Tortu slažite tek kada se biskviti ohlade, a tada je najbolje i napraviti kremu. Prvo ide biskvit pa 3 – 4 žlice kreme, biskvit, krema i posljednji biskvit kojeg premažete sa samo malo kreme kako bi zagladili gornji sloj torte. Nakon što ste ju složili pustite ju da se ohladi barem 4 – 5 sati u hladnjaku prije nastavka dekoriranja. Umutite slatko vrhnje i šećer u prahu sa šlagfixom, umiješajte ga u preostalu kremu pa premažite i dekorirajte cijelu tortu.
Fotografije: Sweet life by Karla