Evo nam i drugog recepta iz kuharice Slatki vegan koji je, prilikom svog gostovanja na našem portalu, s nama podijelila autorica Dunja Gulin.
Sastojci
Suhi sastojci
- 200 g (1 i ½ šalica) brašna T-850
- 70 g (½ šalice) integralnog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- ¼ žličice soli 1 žličica cejlonskog cimeta
Tekući sastojci
- 160 ml (⅔ šalice) javorovog ili agavinog sirupa
- 120 ml (½ šalice) kokosovog ulja, rastopljenog
- sok i korica 3 organske naranče
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 žličica ruma, po želji
- 330 g (3 šalice) sitno ribane mrkve (na ribež za parmezan)
- 60 g (½ šalice) grožđica, sitno sjeckanih
- 70 g (½ šalice) oraha, pečenih pa sjeckanih
- 80 g (1 šalica) mljevenog kokosa za kolače
Krema
- 210 g (1 i ½ šalica) indijskih oraščića, namočenih preko noći s malo soli
- ¼ žličice bourbon vanilije u prahu
- 120 ml (½ šalice) rižinog slada ili agavinog sirupa
- sok i korica 2 organska limuna
- malo vode, samo ako je nužno
- ribana mrkva ili listići kokosa, za ukrašavanje
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Dno kalupa za tortu promjera 24 cm obložite masnim papirom.
U dvije zdjele pomiješajte zasebno suhe, a zasebno tekuće sastojke. Mrkvu, grožđice, orahe i kokos ostavite sa strane. Tekuće sastojke prelijte u suhe pa špatulom povežite u homogenu smjesu. Dodajte mrkvu, grožđice, orahe i kokos pa dobro pomiješajte u gusto tijesto. Poravnajte u kalupu i pecite oko 30 minuta ili dok čačkalica ubodena u biskvit ne izađe suha. Ostavite da se hladi.
Za kremu u blender visoke brzine dodajte namočene oraščiće (koje ste prethodno ocijedili) i sve ostale sastojke, osim vode. Strpljivo miksajte gurajući smjesu štapom blendera dok ne dobijete laganu viskoznu kremu, bez mrvica i grudica, koja teksturom podsjeća na šlag. Po potrebi dodajte nekoliko žlica vode. Premažite preko ohlađenog kolača i pospite naribanom mrkvom ili listićima kokosa.
Fotografije: Maja Danica Pečanić