Jučer naranča, danas naranča jer svima nam je prijeko potreban vitamin C. Današnju osvježavajuću, proljetnu tortu od naranče s nama dijele sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
(za kalup ᴓ 26 cm)
Kora od prhkog tijesta
- 150 g glatkog brašna
- 100 g maslaca
- 50 g šećera
- 1 žumanjak
- prstohvat soli
Biskvit
(za kalup ᴓ 24 cm)
- 50 g glatkog brašna
- 60 g mljevenih badema
- 4 jaja (M)
- prstohvat soli
- 65 g šećera
- 1 velika žlica kakaa
Krema od naranče
- 3 bio-naranče (za 250 ml soka i koricu od sve tri naranče)
- 6 žumanjaka (M)
- 100 g šećera
- 25 g glatkog brašna
- 400 ml slatkog vrhnja
- 2 vrećice učvrščivaća za vrhnje
- 400 g svježeg, kremastog sira
Žele od naranče
- 3 velika naranče
- 3 listića želatine
I još (za premazivanje prhke kore)
- 1 velika žlica marmelade od marelice (za mazanje prhke kore)
Priprema
Kora od prhkog tijesta
Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto, umotati u prijanjajuću foliju i ostaviti u hladnjaku oko sat vremena da miruje. Pećnicu zagrijati na 175°C. Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljati tijesto ᴓ 26cm i peći oko 12-15 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Biskvit
Brašno prosijati s kakaom i pomiješati s mljevenim bademima. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Bjelanjke i sol istući u čvrsti snijeg. Žumanjke i šećer kremasto izmiksati. Pjenjačom umiješati prvo bjelanjke, a potom mješavinu od brašna, kakaa i mljevenih badema u žumanjke. Na dno obruča za torte ᴓ 24cm staviti papir za pečenje, izliti biskvitnu masu i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175°C oko 20 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Krema od naranče
Naranče oprati vrućom vodom. Naribati koricu od sve tri naranče i ocijediti 250 ml soka. Sok i koricu prokuhati. Žumanjke, šećer i brašno pomiješati tako da dobijete glatku masu. Uliti polovicu vrućeg soka od naranče, sve dobro sjediniti i vratiti u ostatak soka. Uz neprekidno miješanje kuhati na laganoj temperaturi dok se ne počne zgušnjavati. Skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi, ne potpuno nego da bude mlaka. Slatko vrhnje zajedno s učvršćivačem za šlag izmiksati u čvrsti snijeg. Svježi sir i kremu od naranče dobro sjediniti te umiješati tučeno slatko vrhnje.
Slaganje
Koru od prhkog tijesta položiti u obruč ᴓ 26cm (malo viši obruč). Koru premazati 1 velikom žlicom marmelade od marelica i na nju položiti biskvitnu koru. Izliti kremu od naranče i zagladiti. Ostaviti dio kreme za dekoraciju. Ostaviti tortu i ostatak kreme u hladnjaku oko 4-5 sati da se stisne.
Žele od naranče
Jednu naranču oguliti i narezati na tanke ploške te poredati po kolaču. Želatinu namočiti u hladnoj vodi. Od dvije naranče iscijediti 250 ml soka. U jednoj posudici prokuhati sok, skloniti s vatre i u njemu otopiti želatinu. Ostaviti da se potpuno ohladi te preliti preko naranči. Ostaviti još 3-4 sata u hladnjaku da želira. Prije serviranja ukrasiti ostatkom kreme.
Fotografije: Feeding Art