Mali predah do jagoda i malina donosi nam Ana Prša sa svojim receptom za tortu od sira, mrkve i lješnjaka.
Sastojci
(za tortu promjera 22 cm)
- 300 g naribane mrkve
- 300 g tostiranih mljevenih lješnjaka
- 6 žumanjaka
- 180 g šećera
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
Krema
- 500 g mascarpone sira
- žličica paste od vanilije ili 2 burbon vanilin šećera
- 30 g šećera u prahu
- 20 g maslaca
- 250 g slatkog vrhnja
Priprema
Kore
Žumanjke istući sa šećerom, dodati naribanu mrkvu i lješnjake i dobro sve izmiješati.
Bjelanjke s prstohvatom soli istući u snijeg, pa snijeg umiješati lagano s gornjom smjesom od mrkve.
Podijeliti smjesu na tri dijela pa peći jednu po jednu koru u kalupu obloženom papirom za pečenje na 170°C otprilike 15 minuta.
Ostaviti kore da se ohlade pa ih pažljivo skinuti s papira za pečenje.
Budite pažljivi, nema brašna, bit će nježne i lako će pucati. Ali ako se i to dogodi, nema veze, spojit će se opet kad ih nafilate kremom.
Krema
Mascarpone izmiksajte sa šećerom u prahu i vanilijom. Na kraju mu dodajte otopljeni maslac pa dobro izmiješajte.
Slatko vrhnje istucite u šlag pa ga umiješajte u kremu od sira.
Slaganje
Na prvu koru stavite trećinu kreme i ravnomjerno razmažite. Zatim stavite drugu koru pa drugu trećinu kreme koju ćete opet ravnomjerno razmazati. Na to ide i treća kora. Ostatkom kreme premažite tortu i ukrasite je po želji.
Fotografije: Ana Prša