Slastice s bananama na našem su portalu nepravedno zapostavljene, a tu nepravdu danas ispravljaju sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art svojom tortom od sira s bananama.
Sastojci
(za obruč ᴓ26cm)
Prhko tijesto
- 130 g glatkog brašna
- 80 g maslaca
- 50 g šećera
- 10 g kakaa
- 1 jaje (M)
- 1 čajna žlica naribane korice od bio-naranče
Sočni čokoladni biskvit
- 3 bjelanjka
- 100 g šećera
- 2 žumanjka
- 2 cijela jaja
- 20 g brašna
- 20 g kakaa
- 40 g mljevenih badema
- 20 g maslaca
- 20 g čokolade
Krema
- 4 listića želatine
- 500 g banana (oguljenih)
- 4 velike žlice soka od limuna
- 500 g sira Mascarponea
- 2 vanilin šećera
- 35 g šećera
- 1 velika žlica ruma
- 2 banane za punjenje
Glazura
- 70 g tamne čokolade
- 50 g nugata
- 125 ml slatkog vrhnja
I još
- marmelada od marelica
- 2 banane
- čips od banana (po želji)
Priprema
Prhko tijesto
Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto, umotati u prijanjajuću foliju i ostaviti u hladnjaku da miruje oko sat vremena. Potom razvaljati ᴓ26cm i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175-180°C oko 12-15 minuta te ostaviti da se potpuno ohladi.
Sočni čokoladni biskvit
Bjelanjke sa šećerom izmiksati u čvrsti snijeg te ostaviti po strani.
Pjenjačom izmutiti žumanjke i cijela jaja. Prvo 1/3 bjelanjaka sjediniti s jajima, a zatim ostatak bjelanjaka pažljivo umiješati.
Brašno i kako prosijati te pomiješati s mljevenim bademima.
Suhe sastojke pažljivo umiješati u masu od jaja.
Maslac i čokoladu otopiti te lagano pjenjačom umiješati u ostatak smjese. Najbolje je prvo mali dio smjese izjednačiti s čokoladom i maslacem pa sjediniti s ostatkom smjese. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175°C oko 20 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Krema
Za kremu namočiti želatinu u hladnoj vodi. Oguliti banane, nasjeckati na manje komade i sa sokom od limuna štapnim mikserom pirirati. Mascarpone izmiksati s vanilin šećerom, šećerom i pireom od banana. Želatinu ocijediti te otopiti u zagrijanom rumu Tri do četiri velike žlice kreme dobro sjediniti sa želatinom te sve zajedno vratiti u kremu i dobro sjediniti.
Slaganje
Tortu slagati u malo višem kalupu. Koru od prhkog tijesta premazati s dvije velike žlice marmelade od marelica i na nju staviti biskvit. Dvije banane narezati na kolutove i poredati po biskvitu. Na sve to izliti kremu i ostaviti 3-4 sata da se stisne.
Glazura
Čokoladu i nugat zajedno otopiti na pari. Slatko vrhnje prokuhati i pomiješati s čokoladom. Uz povremeno miješanje ostaviti da se malo ohladi, ispod 30°C te izliti na ohlađenu tortu. Ostaviti i dalje u hladnjaku da se glazura stisne. Eventualno dekorirati čipsom od banana.
Fotografija: Feeding Art