Da su kupine kao stvorene za ljetne deserte potvrđuje i ovaj recept koji nam stiže s bloga Feeding Art autorica Inge i Lily Bašić.
Sastojci
(za obruč ᴓ 26 cm, visine 10 cm)
Kora od prhkog tijesta
- 130 g glatkog brašna
- 80 g maslaca
- 40 g šećera
- 1 žumanjak
Biskvit
- 4 jaja
- 100 g šećera
- malo soli
- 50 g glatkog brašna
- 50 g škrobnog brašna
Krema od sira
- 150 ml mlijeka
- 150 g šećera
- 4 žumanjka
- 6 listića želatine
- 500 g svježeg sira
- 600 ml slatkog vrhnja
- 1 bio limun
I još
- marmelada od kupina
- 500 g kupina
Priprema
Kora od prhkog tijesta
Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto, umotati u prijanjajuću foliju i ostaviti u hladnjaku da miruje oko sat vremena. Potom razvaljati kružno, ᴓ26 cm, i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175-180°C oko 10 minuta.
Biskvit
U jednu posudu odvojiti žumanjke, a u drugu bjelanjke. Žumanjke pjenasto izmiješati s 1/3 šećera, a bjelanjke s ostatkom šećera i malo soli umutiti u čvrsti snijeg. Bjelanjke, lagano, pomoću pjenjače sjediniti sa žumanjcima i na kraju dodati prosijano brašno. U okrugli obruč za tortu staviti papir za pečenje te na njega biskvitnu masu. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta na temperaturi od 175-180°C. Biskvit ostaviti da se dobro ohladi te ga prerezati tako da dobijete dvije kore.
Krema od sira
Mlijeko, šećer i žumanjke pod stalnim miješanjem ugrijati do 85°C. Želatinu natopiti u hladnoj vodi 5-7 minuta. Dobro je ocijediti i umiješati u toplu smjesu mlijeka, šećera i žumanjaka te miješati dok se u potpunosti ne rastopi. Smjesu pomoću pjenjače sjediniti sa svježim sirom dok ne nastane glatka krema. Ostaviti da se ohladi na 20-25°C. Slatko vrhnje čvrsto istući. Kako se volumen slatkog vrhnja ne bi smanjio, pažljivo ga pjenjačom umiješati ispod ohlađene kreme. Dodati ribanu koricu jednog limuna i sok pola bio limuna i umiješati.
Slaganje
Prilikom slaganja torte uzeti jedan visoki obruč (10 cm). Prvo staviti koru od prhkog tijesta, premazati je jednom žlicom marmelade od kupina te na nju staviti jednu biskvitnu koru. Kupine oprati, malo posušiti te poslagati po biskvitnoj kori. Na voće izliti kremu od sira i poklopiti drugom korom od biskvita. Tortu ostaviti preko noći u hladnjaku kako bi postigla željenu čvrstoću. Kod dekoriranja torte postoje nebrojene varijacije.
Fotografija: Feeding Art