Studeni smo odlučili započeti jednim pravim jesenskim receptom – tortom od sira s mandarinama koja nam stiže s bloga What’s for dessert čija je autorica naša suradnica Tamara.
Sastojci
Biskvit
- 4 jaja
- 300 ml šećera
- 100 ml vode
- 100 ml ulja
- 500 ml glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
Krema
- 500 g očišćenih mandarina + 14 kriški za dekoraciju
- 500 g svježeg sira
- 100 g jogurta
- 200 g slatkog vrhnja
- 6 žlica šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- 50 g tamne čokolade (otopiti na pari)
Priprema
Biskvit
Miksajte žumanjke sa šećerom. Dodajte vodu i ulje te prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo. U tu smjesu vilicom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Kalup za tortu namastite i pobrašnite pa izlijte smjesu i pecite 45 minuta na 180°C. Provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen. Preokrenite ga na kuhinjsku krpu, pustite da se ohladi i prerežite na tri dijela.
Krema
Ako izuzmemo guljenje kožice s mandarina, krema je vrlo jednostavna za izradu.
Svježi sir pomiješajte s jogurtom. Dodajte šećer u prahu i vanilin šećer. Slatko vrhnje izmiksajte u šlag pa dodajte smjesi (odvojite nekoliko žlica za premazati vrh torte). Umiješajte mandarine (kriškice možete izrezati na manje komade).
Slaganje torte
Na tanjur za serviranje stavite donju koru biskvita (svaku koru možete poškropiti s malo soka od mandarine). Premažite ju polovicom kreme i poklopite srednjom korom biskvita. Premažite biskvit ostatkom kreme i poklopite gornjom korom biskvita, koju premažite sa tankim slojem tučenog slatkog vrhnja. Na svaku krišku torte stavite po jednu krišku mandarine i dekorirajte otopljenom čokoladom. Krema je dovoljno čvrsta i ne trebate stavljati obruč prilikom slaganja torte. Stavite tortu preko noći u hladnjak.
Fotografije: What’s for dessert
[print_link]