Polako nam stiže trenutak rastanka sa smokvama pa vam danas donosimo vjerojatno posljednji recept s njima ove godine – ovu tortu od smokava koju nam je pripremila Ana Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
Coulis od smokava
- 500 g smokava
- 30 g šećera
- 3 lista želatine
Tijesto
- 3 bjelanjca
- 50 g šećera u prahu
- 2 žumanjka
- 50 g šećera u prahu
- 30 g kakao u prahu
- 15 g gustina
- 30 g mljevenih badema
- po potrebi malo mlijeka
Krema
- 500 g mascarpone sira
- 4 žumanjka
- 80 g šećera
- 2 lista želatine
Dekoracija
- 500 g smokava izrezanih na ploške
Priprema
Coulis
U jednu posudu stavite hladnu vodu i potopite jedan po jedan list želatine, neka se topi 10 minuta. U drugoj posudi na vatri miješajte smokve sa šećerom desetak minuta dok se smokve ne raspadnu. Procijedite ih kroz cijedilo od kože i grubljih dijelova. Još u topli umak od smokava rastopite želatinu koju ste prethodno ocijedili od viška vode. Sve dobro promiješajte kako bi se želatina otopila.
Manji klaup (ja sam koristila obruč od 16 cm) na jednoj strani zatvorite s nekoliko slojeva prozirne folije. Ulijte coulis od smokava i ostavite da se hladi u hladnjaku najmanje dva sata.
Tijesto
Za tijesto odvojite prvo žumanjke od bjelanjaka. Miksajte bjelanjke do srednje čvrstoće i dodajte šećer u prahu, sve lijepo miksajte dok šaum ne postane sjajan.
U posebnoj posudi izmiksajte žumanjke s 50 g šećera u prahu, sve sjedinite pa dodajte kakao u prahu, gustin i mljevene bademe. Ukoliko je smjesa pregusta dodajte malo mlijeka.
U čvrsti šaum od bjelanjaka dodajte žlicu po žlicu smjese od žumanjaka i lagano prebacujete špatulom, ovdje više ne koristite mikser jer bi istisnuli sav zrak iz bjelanjaka. Dvije smjese lijepo sjedinite i prebacite u namašćen kalup koji ste obložili papirom za pečenje (koristila sam kalup od 20 cm).
Upalite pećnicu i ugrijte na 180°C. Tijesto pecite dvadesetak minuta na 180°C. Ohladite.
Krema
U međuvremenu pripremite kremu. Mascarpone izmiksajte.
U hladnu vodu potopite listove želatine na 10 minuta.
U zdjeli razmutite žumanjke i šećer. U jednom lončiću zakuhajte vodu do vrenja i na pari miješajte žumanjke i šećer desetak minuta. Na kraju u još vrelo umiješajte želatinu koju ste ocijedili od viška vode. Ohladite 10 minuta na sobnoj temperaturi.
Dodajte žlicu po žlicu mascarpone sira kremi od žumanjaka. Sve lijepo sjedinite.
Slaganje
Željeni kalup obložite papirom za pečenje (dno i stranice kalupa). S tim da koristite samo obruč od kalupa, a umjesto dna koristite tanjur za posluživanje na kojeg ste stavili papir za pečenje.
Izvadite stisnuti coulis iz hladnjaka (mora biti kompaktan). Izvadite ga iz folije.
Na dno i na stranice posložite ploške smokava. Nanesite ravnomjerno pola kreme od mascarponea, na njega coulis od smokava, na coulis ostatak kreme i na vrh tijesto.
Stavite gotovu tortu na hlađenje u hladnjak na minimalno 6 sati ili još bolje preko noći. Kad se torta ohladila servirat ćete je tako da ćete prvo precizno maknuti obruč oko torte. Na vrh torte stavite tanjur za posluživanje te je pažljivo okrenite. Maknite papir za pečenje sa smokava i vaša torta je spremna za kušanje.
Fotografija: Tirkizna