Marija Herjavić Jerkić danas s nama dijeli tortu od tonke i badema koja će vam zasigurno zasladiti nedjelju.
Sastojci
Biskviti
- 8 bjelanjka
- 160 g šećera
- 40 g kukuruznog škroba
- 160 g mljevenih badema
Slastičarska tonkina krema
- 500 ml mlijeka
- mahuna tonke
- 4 žumanjka
- 60 g šećera
- 50 g kukuruznog škroba
- 30 g maslaca
Krema od sira i badema
- 200 ml slatkog vrhnja
- 125 g mascarponea
- 2 žlice šećera u prahu
- aroma badema
Dekoracija
- lavanda
- borovnice
Priprema
Biskviti
Pjenasto umutiti bjelanjke pa dodati šećer. Kada se šećer otopi, dodati škrob, promiksati i dodati sitno mljevene bademe. Prebaciti na masni papir oblikujući 4 kruga (u dva velika kockasta lima za pečenje). Peći svaki na 160°C oko 30 minuta. Ohladiti.
Slastičarska tonkina krema
Za tonkinu kremu mlijeko s naribanom tonkom ugrijati skoro do vrenja pa lagano dodavati u pjenasto istučene žumanjke sa šećerom i škrobom.
Vratiti smjesu za kremu u lonac te kuhati na laganoj vatri stalno miješajući dok se krema ne zgusne. Kad se zgusne, dodati maslac i dobro povezati u glatku kremu.
Kremu prekriti prozirnom folijom tako da se folija stavi da dodiruje kremu. Ohladiti.
Krema od sira i badema
Kremu od sira i badema pripremiti tako da se odjednom miksaju svi sastojci dok ne učvrsnu u kremu.
Slaganje
Između biskvita staviti slastičarsku kremu i tako pripremljenu tortu premazati gore i sa strane sirnom kremom te ukrasiti po želji.
Napomena
Mlijeko prije dodavanja u kremu procijediti.
Krema od sira i badema će bolje učvrsnuti ako su svi sastojci hladni.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić