Polako nam se pojavljuju i prve trešnje, a s njima nam dolaze i novi slatki recept – upravo jedan takav, onaj za tortu od trešanja, poslala nam je Nina Stojanov s bloga Dalmatian things by Nina.
Sastojci
Biskvit
- 6 jaja
- 400 g šećera
- 400 g brašna
- 100 ml mlijeka
- 200 ml ulja
- 2 praška za pecivo
- 2 vanilin šećera
- korica naribanog limuna
- oko 300 g očišćenih trešanja
Krema
- 350 g svježeg kremastog sira
- 200 ml slatkog vrhnja
- 100 g šećera u prahu
- jestiva crvena boja
Žele od trešanja
- 1 puding od vanilije
- oko 200 g očišćenih trešanja
- 100 g šećera u prahu
Priprema
Za biskvit pjenasto izradite jaja i šećer.
Postepeno dodajte brašno i ulje, a zatim ostale sastojke.
U gotovu smjesu za biskvit ubacite očišćene trešnje. Od te smjese trebate ispeći 4 jednaka biskvita. Najlakše će vam biti podijeliti smjesu na dva djela i kad su pečeni prerežite ih po sredini kako biste dobili sveukupno 4 biskvita. Pecite na 180° stupnjeva oko pola sata.
Krema
Izradite slatko vrhnje u čvrsti šlag.
Izrađenom šlagu dodajte sir, zatim šećer u prahu i sve dobro izmiješajte kako biste dobili kremastu strukturu. Dodajte malo crvene boje i promiješajte.
Žele od trešanja
Trešnje usitnite štapnim mikserom i gotovu smjesu stavite kuhati.
Kad prokuha, dodajte šećer u prahu i razmućeni prah od pudinga s malo vode. Kuhajte dok se ne zgusne, a zatim ohladite povremeno miješajući.
Slaganje
Prvi biskvit premažite polovicom kreme od sira pa stavite drugi biskvit.
Preko drugog biskvita premažite polovicu želea od trešanja, zatim stavite treći biskvit.
Treći biskvit premažite drugom polovicom kreme od sira, pa stavite zadnji biskvit preko.
Preko zadnjeg biskvita premažite ostatak želea od trešanja i ostatak kreme od sira iskoristite kako biste premazali vrh torte i bočne strane.
Ukrasite ju po želji.
Napomena
Ja sam za ukrašavanje koristila cijele trešnje i čokoladu od koje sam izradila oblike nalik stablu.
Fotografije: Dalmatian things by Nina