Čim smo ugledali fotografiju ove torte na Instagramu, znali smo da želimo recept za ovu nedoljivu slasticu, a Marina Obradović nam je odmah tu želju i ispunila.
Sastojci
- 500 g trešanja
- 5 jaja
- prstohvat soli
- 150 gr šećera po želji (ja sam koristila eritrit jer nema kalorija)
- 270 g tamnog pirovog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica ribane korice naranče ili limuna
- 200 ml kokosovog ulja
- 200 ml tekućeg jogurta
- 1 žličica tekuće vanilije
I još (za dekoraciju)
- šećer u prahu
- trešnje
Priprema
Trešnje operite i očistite od koštica.
Upalite pećnicu na 200°C, a kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Ja sam koristila promjer 21 cm, a vi možete slobodno klasičan od 25 – 26 cm.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke malo posolite i istucite u čvrsti snijeg.
Žumanjcima dodajte šećer pa dobro promiješajte mikserom.
U posebnu zdjelu pomiješajte brašno, prašak za pecivo i koricu naranče ili limuna.
Snijegu od bjelanjaka dodajte žumanjke sa šećerom pa lagano umiješajte. Dodajte ulje pa lagano promiješajte, zatim jogurt i vaniliju, ali poslije svakog dodanog sastojka sasvim lagano promiješajte.
Zatim smjesi dodajte mješavinu s brašnom pa sve dobro, ali lagano kuhačom promiješajte.
Na kraju dodajte trešnje i još jednom promiješajte.
Šaku trešanja možete ostaviti sa strane pa posložiti po smjesi prije pečenja, kada ju istresete u kalup. Treba ih lagano utisnuti u površinu smjese.
Smjesu istresite u kalup za tortu i pecite 40 minuta u kalupu 25-26 cm, a 60 minuta u kalupu 20-21 cm.
Izvadite, ohladite i pospite šećerom u prahu i ukrasite trešnjama.
Fotografije: Marina Obradović