Petak je dan za recept Ane Prše, a ona nas danas sladi tortom od vanilije, čokolade i lješnjaka.
Sastojci
(za tortu promjera 24 cm)
Beze kore
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 160 g šećera
- 170 g mljevenih tostiranih lješnjaka
- 50 g glatkog brašna
Biskvit
- 1 bjelanjak
- prstohvat soli
- 1 žumanjak
- 50 g šećera
- 45 g glatkog brašna
- 5 g kakaa
- 25 ml ulja
- 25 ml mlijeka
- 1/2 žličice praška za pecivo
Keks
- 50 g mljevenih tostiranih lješnjaka
- 110 g glatkog brašna
- 50 g maslaca
- 20 g šećera u prahu
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 žličica paste od vanilije (ili 1 vrećica burbon vanilin šećera)
- +100 ml mlakog mlijeka
Namaz od lješnjaka
- 150 g mljevenih tostiranih lješnjaka
- 1 žličica paste od vanilije
- 3 žličice kakaa
- 3 žličice šećera u prahu
- 25 g otopljenog maslaca
- 3 žlice toplog mlijeka
Krema
- 1 litra mlijeka
- 6 žumanjaka
- 160 g šećera
- 100 g škrobnog brašna
- 1 žlica paste od vanilije
- 100 g tamne čokolade
- 250 g mascarpone sira
- 250 g maslaca
Priprema
Beze kore
Bjelanjke s prstohvati soli istucite u snijeg, postepeno dodajući šećer. Dodajte prosijano brašno i lagano na sporoj brzini miksajte dok se ne sjedini. Dodajte i lješnjake pa pomoću špatule umiješajte.
Smjesa je za dvije kore pa je podijelite na dva dijela. Pripremite dva kalupa promjera 24 cm, obložite ih papirom za pečenje pa izlijte smjesu. Poravnajte i stavite peći na 170°C cca 35-40 minuta.
Ja pečem istovremeno u pećnici na ventilatoru.
Pečene kore izvadite van i pustite da se ohlade.
Biskvit
Bjelanjak istucite s prstohvatom soli, pa dodajte šećer i žumanjke. Miksajte kratko pa u to dodajte mlijeko i ulje. Miksajte. Zatim dodajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo pa to izmiješajte pomoću slastičarske špatule.
Smjesu izlijte u kalup promjera 24 cm kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje pa pecite 10 minuta na 170°C. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ohladite.
Keks
Sve sastojke osim mlijeka ubacite u multipraktik te izmiješajte. Tijesto zatim izvadite, zamotajte u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak na pola sata.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na papiru za pečenje na cca 3 mm debljine (može biti nepravilnog oblika jer ćete ga kasnije trgati) pa prebacite u lim za pečenje i stavite peći na 175°C cca 12-15 minuta. Kad je gotovo izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
Namaz od lješnjaka
U multipraktik ubaciti tostirane lješnjake pa miksajte dok ne dobijete masnu smjesu. Kod mene je to trajalo cca 10 minuta. Zatim dodajte ostale sastojke i miksajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Krema
Pola litre mlijeka staviti kuhati sa šećerom i vanilijom. U ostatku mlijeka razmutiti žumanjke i škrobno brašno. Kada mlijeko zakipi, maknuti s izvora topline pa u to umutiti mlijeko s žumanjcima i škrobnim brašnom. Vratiti kuhati dok ne zakipi, neprestano miješajući. Zatim smanjiti vatru pa kuhati još par minuta.
Kuhanu kremu podijeliti na dva dijela. U jedan odmah umiješati sitno nasjeckanu čokoladu pa miješati dok se čokolada na otopi. Prekriti prozirnom folijom obje kreme i pustiti da se ohladi. U ohlađene kreme dodati po 125 g mascarpone sira i 125 g maslaca sobne temperature.
Slaganje
Ja sam slagala u kalupu. Prvu beze koru premazati polovicom namaza. Ako vam je namaz teško maziv, malo ga ugrijte. Preko namaza posložite pola količine keksa od lješnjaka. Trgajte komad po komad, umačite u mlako mlijeko i slažite. Na to stavite čokoladnu kremu (ostavite si par žlica kreme sa strane kako bi imali za premazati na kraju i okolo torte). Zatim ide biskvit, pa krema od vanilije (od ove kreme malo ostavite pa nju iskoristite za ukrašavanje tortu). Na kremu od vanilije posložite ostatak keksi koje ćete kratko namočiti u mlijeku. I na zadnju koru namažite namaz pa stavite na tortu. Namaz mora biti s donje strane.
Ostavite par sati u hladnjaku da se torta stegne. Nakon hlađenja skinite kalup, premažite i ukrasite tortu.
Ja sam imala od prije gotov posip od lješnjaka i badema pa sam time „obukla“ tortu, ali slobodno je ostavite samo u kremi. Isto tako možete iskoristiti i sjeckane lješnjake ili bademe, po želji.
Napomena
Ako vam se ne da raditi domaći namaz, zamijenite ga s kupovnim čoko namazom.
Fotografije: Ana Prša