Novi petak donosi nam novi recept Ane Prše – u ovoj torti odlično su se spojile puding kreme, banane i ganache.
Sastojci
(za kalup promjera 22 cm)
Kore
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 15 žlica šećera
- 200 g mljevenih blanširanih badema
Krema
- 700 ml mlijeka
- 4 žlice šećera
- 2 burbon vanilin šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 50 g čokolade 70% kakaa (ako stavljate mliječnu stavite 100 g)
- 250 g maslaca sobne temperature
Ganache
- 180 g slatkog vrhnja
- 220 g gold čokolade (ili u istom omjeru bijele ili mliječne)
I još
- 2-3 banane
- sok pola limuna
- 220 g slatkog vrhnja
- 50 g mljevenih blanširanih badema (po želji)
Priprema
Kore
Bjelanjke s prstohvatom soli miksati u snijeg postepeno dodajući šećer.
U gotov snijeg, lagano umiješati mljevene bademe.
Smjesu podijeliti u dva kalupa promjera 22 cm (ja koristim papir za pečenje kako bih lakše odvojila kore) pa peći cca 40 minuta na 160°C na ventilatoru.
Ispečene kore izvaditi i pustiti da se ohlade.
Krema
Pola litre mlijeka staviti kuhati sa šećerima. U ostalih 200 ml mlijeka razmutiti puding. Kada mlijeko zakipi, skloniti s vatre pa u njega umiješati puding. Vratiti na vatru pa miješati dok se ne zgusne.
Pola kreme odvojiti u jednu posudu, a u ostatak umiješajte usitnjenu čokoladu te miješajte dok se ne rastopi.
Obje kreme prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Kad su se ohladile, u svaku umiješajte po 125 g maslaca.
Ganache
Stavite vrhnje da zakipi. Čokoladu nasjeckajte. Vrelo vrhnje prelijte preko čokolade. Ostavite nekoliko minuta pa dobro izmiješajte. Ostavite sa strane da se malo ohladi.
Slaganje
Banane ogulite i narežite na kolutiće te pošpricajte limunovim sokom kako ne bi potamnile.
Tortu filajte u kalupu, dovoljno je samo staviti obruč, bez donjeg djela. Obruč možete obložiti i folijom. Na sredinu tanjura za posluživanje nanesite malo kreme pa na njega stavite prvu koru. Na nju nanesite kremu od vanilije pa posložite pola količine banana. Poklopite drugom korom. Na nju nanesite čokoladnu kremu, posložite ostatak banana. Banane lagano utisnite u kremu.
Preko toga lagano ulijte ganache. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se dobro ohladi.
S ohlađene torte skinite kalup te je omažite slatkim vrhnjem kojeg ste istukli u šlag. U šlag možete po želji umiješati i mljevene bademe.
Ukrasite po želji.
Fotografije: Ana Prša