Iako su nam jagode i dalje u fokusu, ne možemo zanemariti činjenicu da polako i maline pronalaze svoj put do naših sezonskih slastica – danas smo divan recept za tortu s bijelom čokoladom i malinama pronašli na blogu Pregacha kod Irene Gavran.
Sastojci
Podloga
- 300 g mljevenog oreo keksa
- 100 g mliječne čokolade
- 50 g maslaca
- 50-100 ml mlijeka
Krema od mliječne čokolade
- 4 g želatine
- 20 ml vode
- 200 ml vrhnja za šlag
- 50 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 40 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g mliječne čokolade
Mousse od bijele čokolade
- 5 g želatine (ili 3 lista)
- 20 ml vode (ili više za listove)
- 400 g bijele čokolade
- 100 ml mlijeka
- 600 ml vrhnja ga šlag
I još
- 200 g svježih malina
Priprema
Podloga
Kalup za torte (26 cm) oko obruča obložite papirom za pečenje, kako bi tortu lakše izvadili iz kalupa kad bude gotova.
Mljeveni keks istresite u jednu zdjelu i ostavite sa strane.
Na pari otopite čokoladu i maslac, pa kad se otopi, dodajte mlijeko i miješajte dok se smjesa ne ujednači. Otopljenu čokoladu, maslac i mlijeko dodajte keksu i miješajte dok se sve ne poveže. Podloga će biti čvrsta kad se stisne, teže će se odvajati od podloge na kojoj ćete ju raditi.
Pripremljeni keks istresite u kalup, dobro poravnajte i utisnite čašom ili žlicom. Ako vam se smjesa bude lijepila za čašu ili žlicu, potrebno je samo kratko umočiti dno čaše ili žlice u vruću vodu povremeno, to će vam dosta olakšati proces. Pripremljenu podlogu stavite u hladnjak i držite tamo dok pripremate kreme.
Krema od mliječne čokolade
Želatinu pripremite prema uputi na vrećici – znači 4 g prelijte sa 20 ml hladne vode i ostavite da nabubri.
Vrhnje za šlag i mlijeko stavite na laganu vatru da se grije, a vi miksajte žumanjke sa šećerima. Kad je vrhnje provrilo, dodajte jednu trećinu u istučene žumanjke i miješajte da se smjesa ne poveže, a onda vratite u preostalo vrhnje i mlijeko i kuhajte na laganoj vatri uz konstantno miješanje. Kad se smjesa zgusne, maknite s vatre, dodajte nabubrenu želatinu i miješajte da se otopi. Na kraju ubacite sitno narezanu čokoladu i miješajte dok se smjesa ne ujednači, a čokolada otopi.
Smjesu istresite u kalup (15 – 22 cm) koji ste obložili prozirnom folijom pa kremu dobro ohladite da se stisne kako biste mogli fino rukovati s njom.
Kad se krema od mliječne čokolade stisnula, počnite s pripremom moussea.
Mousse od bijele čokolade
Želatinu pripremite prema uputi na vrećici.
Čokoladu otopite na pari, pa kad je otopljena, zagrijte mlijeko do vrenja. U mlijeku otopite želatinu, pa sjedinite s čokoladom. Neka postane ujednačena smjesa i ostavite da se hladi par minuta na sobnoj temperaturi.
Šlag miksajte dok se ne počne povezivati, ne smije biti skroz izrađen i prečvrst.
Šlag i čokoladu sjedinite špatulom, lagano, dodavajući šlag u čokoladu u par navrata.
Slaganje
Na podlogu istresite 2/4 moussea, pa na sredinu stavite kremu od mliječne čokolade (pažljivo odvojite kremu od prozirne folije, trebalo bi biti dosta jednostavno jer je krema dosta čvrsta i stabilna da ju možete uzeti cijelu u ruke).
Oko rubova, gdje vam je ostalo mjesta poslažite maline, pa istresite ostatak moussea i poravnajte. Udarite par puta o radnu površinu tortom, kako bi mousse došao do svih rupica.
Napomena
Možete koristiti i neku drugi mljeveni keks.
Ja sam za veliki kalup koristila obruč 26 cm, a za mali 15 cm.
Tortu hladite minimalno 5 sati u hladnjaku prije konzumacije.
Podloga se malo teže reže i vadi iz tanjura, tako da tortu možete slagati odmah na pladnju, samo obruč stavite na pladanj za posluživanje, obložite ga papirom za pečenje ili acetatnom folijom i tako pripremajte ostatak.
Fotografije: Pregacha