Uoči Svjetskog dana čokolade, maštamo o torti čiji nam je recept poslala naša suradnica Ana Prša.
Sastojci
Biskvit
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 185 g šećera
- 90 g ulja
- 90 g vode
- 3 žličice kakaa
- 50 g lješnjaka
- 200 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
Krema
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 100 g čokolade (54% kakaa)
- 150 g maslaca
Ganache
- 300 g slatkog vrhnja
- 300 g čokolade (54% kakaa)
- 50 g Jack Danielsa
Priprema
Biskvit
Četiri bjelanjka s prstohvatom soli izmiksati u snijeg. Zatim dodati jedan po jedan žutanjak i šećer.
Promiješati ulje i vodu te lagano zagrijati pa u tome otopiti kakao. Dobivenu smjesu dodati u gornju te nastaviti miksati.
Lješnjake staviti na tavu i na laganoj vatri ih tostirati. Kada se ohlade, oljuštiti ih, samljeti i dodati u smjesu za biskvit.
Na kraju rukom umiješati brašno i prašak za pecivo.
Količina je dovoljna za 4 biskvita promjera 20 cm.
Ja ispečem dva biskvita koja prerežem po pola kako bi dobila 4 komada.
Peći na 175°C petnaestak minuta.
Kalup je naravno potrebno obložiti papirom za pečenje, ali ako ga nemate možete namastiti i pobrašniti kalup.
Krema
Za čokoladnu kremu, na pari kuhajte jaja, šećer i čokoladu do 84°C.
Kada se krema ohladi umiksati maslac sobne temperature.
Ganache
Čokoladu izlomiti te staviti u zdjelu. Vrhnje staviti da zakipi pa ga preliti preko čokolade. Ostaviti kratko da se čokolada otopi pa izmiješati kako bi se sastojci sjedinili. Kada se ganache ohladi na sobnu temperaturu umiješati Jack Daniels. Ostaviti malo kreme sa strane, poslužit će za ukrašavanje tortu. Otprilike dvije žlice, nije potrebno više.
Slaganje torte
Tortu slagati u kalupu kojeg treba obložiti acetatnom folijom, ali poslužiti može i prozirna folija ili papir za pečenje. Na prvi biskvit staviti čokoladnu kremu, pa biskvit, ganache, biskvit, čokoladnu kremu, biskvit i na kraju opet ganache. Tortu zatim staviti u frižder na par sati kako bi se kreme stisnule.
Prijedlog za ukrašavanje
S obzirom na to da je torta slagana u kalupu ima lijepe uredne rubove, pa sam je samo lagano poravnala. Na mjestima sam dodala malo ganacha (ono što smo ostavili sa strane) i opet poravnala.
Na vrh sam složila nekoliko kuglica koje sam napravila od malo biskvita i ganacha. Naime jedan mi se biskvit u sredini malo neravno ispekao pa sam ga poravnala. Ostatak biskvita nisam pojela kao inače već sam ga iskoristila za kuglice. Malo ganacha stavite kraj kuglica, možete staviti i krupno mljevene lješnjake, naribanu čokoladu, pustite mašti na volju.
Fotografije: Ana Prša
[print_link]