Iako zahtijeva nešto više vremena za pripremu, ova bi vas torta mogla oduševiti stoga isprobajte recept koji je s nama podijelila Ema Žderić s Youtube kanala EmmTasty.
Sastojci
Keksići
- 110 g maslaca, sobne temperature
- 150 g šećera
- limunova korica
- 1 žličica arome vanilije
- 1 jaje
- 240 g glatkog brašna
- 1/3 žličica cimeta
- 1 žličica praška za pecivo
- 140 g čokoladnih kapljica
Biskvit (1)
(za dva biskvita Ø 18 cm)
- 5 žumanjaka
- 200 g šećera
- limunova korica
- 100 ml mlijeka
- 140 ml suncokretovog ulja
- 1 žličica arome vanilije
- ½ žličice soli
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- 180 g glatkog brašna
- 140 g mljevenih keksića
- 5 bjelanjaka
- 60 g čokoladnih kapljica/nasjeckane čokolade
- 1 žličica vode
- 1 žličica glatkog brašna
Biskvit (2)
(za dva biskvita Ø 18 cm)
- 5 žumanjaka
- 220 g šećera
- limunova korica
- 145 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 200 g glatkog brašna
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- 5 bjelanjaka
- 100 g čokoladnih kapljica/nasjeckane čokolade
- 3 žličice vode
- 1 žličica glatkog brašna
- Čokoladna krema
- 200 g mliječne čokolade
- prstohvat soli
- 80 ml slatkog vrhnja
- 220 ml slatkog vrhnja (hladnog)
Krema od sira
- 500 g krem sira
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 250 ml slatkog vrhnja (hladnog)
- 200 g nasjeckanih keksića
Čokoladni ganache
- 100 ml slatkog vrhnja
- 70 g čokolade za kuhanje
Dekoracija
- čokoladne kapljice/nasjeckana čokolada
- grubo sjeckani keksići
Priprema
Keksići
Pećnicu zagrijte na 170°C.
Izmiksajte maslac, šećer i limunovu koricu dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte ekstrakt vanilije i jaje i dobro izmiksajte. Dodajte suhe sastojke i čokoladne kapljice. Prekrijte smjesu prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.
Žlicom za sladoled vadite kuglice i stavite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Na kuglice stavite još čokoladnih kapljica.
Pecite 10- 12 minuta. Ostavite da se potpuno ohlade.
Biskvit (1)
Pećnicu zagrijte na 170°C.
Razdvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjke miksajte sa šećerom i limunovom koricom dok ne dobijete gustu pjenastu smjesu. U to dodajte mlijeko, ulje i ekstrakt vanilije te ponovno sve dobro izmiksajte. Prosijte suhe sastojke i umiješajte u smjesu. Sameljite keksiće u sjeckalici i dodajte smjesi. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. U malu posudu stavite čokoladne kapljice i pomiješajte ih sa žličicom vode i žličicom brašna, i zatim dodajte u smjesu.
Smjesu podijelite u dva kalupa. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a strane pobrašnite i nauljite.
Pecite 25-30 minuta (provjerite čačkalicom, vrijeme pečenja ovisi o samoj pećnici).
Kada su se biskviti ispekli, izvadite ih iz kalupa i ostavite da se potpuno ohlade na rešetci. Ako je potrebno poravnajte ih s dugim nožem. Nakon što su se ohladili, svaki biskvit umotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku do slaganja torte (minimalno 1 sat).
Biskvit(2)
Pećnicu zagrijte na 170°C.
Razdvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjke miksajte sa šećerom i limunovom koricom dok ne dobijete gustu pjenastu smjesu. U to dodajte mlijeko i ulje, te ponovno sve dobro izmiksajte. Prosijte suhe sastojke i umiješajte u smjesu. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. U malu posudu stavite čokoladne kapljice i pomiješajte ih sa 3 žličice vode i žličicom brašna, i zatim dodajte u smjesu.
Smjesu podijelite u dva kalupa. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a strane pobrašnite i nauljite.
Pecite 25-30 minuta (provjerite čačkalicom, vrijeme pečenja ovisi o samoj pećnici).
Kada su se biskviti ispekli, izvadite ih iz kalupa i ostavite da se potpuno ohlade na rešetci. Ako je potrebno poravnajte ih s dugim nožem. Nakon što su se ohladili, svaki biskvit umotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku do slaganja torte (minimalno 1 sat).
Čokoladna krema
Čokoladu, prstohvat soli i slatko vrhnje stavite u istu posudu i kuhajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Drugo slatko vrhnje (ono koje mora biti hladno) miksajte do srednje gustoće. Nemojte premiksati da bude prečvrsto, ali ne smije ostati premekano jer će krema biti rijetka. Dodajte čokoladu u slatko vrhnje i izmiksajte. Dobit ćete kremu srednje gustoće, ona mora ostati u hladnjaku do slaganja torte. Nju je najbolje napraviti dan prije. Prekrijte je prozirnom folijom i stavite u hladnjak. I onda prije korištenja samo je promiješajte.
Krema od sira
Izmiksajte krem sir i ekstrakt vanilije. Dodajte slatko vrhnje (mora biti hladno) i miksajte do srednje gustoće. Keksiće nasjeckajte i dodajte kremi. Ovu kremu također je najbolje napraviti dan prije. Prekrijte je prozirnom folijom i stavite u hladnjak. I onda prije korištenja samo je promiješajte.
Odvojite dio kreme za dekoriranje vrha torte i njega držite u hladnjaku do ukrašavanja.
Slaganje
Izvadite biskvite iz hladnjaka. Na stalak na koji ćete slagati tortu stavite malo kreme kako bi se prvi biskvit zalijepio i ne bi pomicao, također možete kroz sredinu probosti dugu drvenu čačkalicu kako biste bili sigurni da će torta ostati stabilna tijekom slaganja.
Slažite: biskvit(2), čokoladna krema, komadići keksića, biskvit (1), čokoladna krema, komadići keksića, biskvit (2), čokoladna krema, komadići keksića, biskvit (1) , čokoladna krema.
Stranice i vrh torte prekrijte tankim slojem čokoladne kreme kako bi se mrvice povezale i učvrstile, ostavite u hladnjaku na 30 minuta.
Nakon što se torta ohladila, prekrijte je kremom od sira i ponovno stavite u hladnjak na 1 sat.
Čokoladna ganache
Zagrijte slatko vrhnje i prelijte preko čokolade za kuhanje, ostavite tako 10 minuta i onda promiješajte, trebate dobiti glatku smjesu. Prelijte preko dobro ohlađene torte i stavite u hladnjak na 1 sat.
Dekoriranje
Nakon što se čokolada stvrdnula dekorirajte tortu. Ja sam vrh torte dekorirala s ostatkom kreme od sira i posula s komadićima keksića. Na strane torte sam utisnula komadiće keksića i čokoladne kapljice.
Najbolje je ostaviti tortu da se ohladi preko noći.
Fotografije: Ema Žderić