Irena Gavran s bloga Pregacha oduševila nas je ovom „bezimenom“ tortom s čokoladom i višnjama čiji smo recept morali odmah podijeliti s vama.
Sastojci
Čokoladna krema
- 9 listova želatine
- 500 ml mlijeka
- 50 g šećera
- 200 g mliječne čokolade
- 250 g mascarponea
- 500 ml vrhnja za šlag
Krema od višanja
- 1 teglica višanja (ocijedite ih, a sok čuvajte)
- 5 vrećica vanilin šećera (ili oko 40 g šećera)
- 1 žličica cimeta
- 6 žlica soka od višanja iz teglice
- 15-20 g gustina
- 50 g maslaca
I još
- piškote za jedan sloj
- sok od višanja za umakanje piškote
Podloga
- 275 g mljevenog keksa
- 3 žličice šećera
- korica pola limuna
- 150 g maslaca
- 50 ml mlijeka
Priprema
Čokoladna krema
Prvo napravite pripremu za čokoladnu kremu.
Želatinu namočite u hladnoj vodi, prema uputama.
Mlijeko i šećer stavite kuhati, pa kad proključa i šećer se otopi, dodajte omekšalu želatinu. Čokoladu otopite na pari, pa dodajte toj vrućoj smjesi od mlijeka i želatine, miješajte dok se sve ne sjedini. Smjesu ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
Krema od višanja
Skuhajte kremu od višanja.
Stavite višnje, šećer, cimet i 6 žličica tekućine od višanja kuhati. Kad se šećer otopi, dodajte smjesu od gustina otopljenog u još dvije žličice soka od višanja.
Miješajte dok se krema ne zgusne. Na kraju, u vruće, dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi. Kremu ostavite sa strane, neka se i ona pomalo hladi.
Podloga
Za podlogu pomiješajte keks, šećer i koricu limuna pa dodajte otopljeni maslac i mlijeko. Miješajte dok ne dobijete „mokri keks“. Smjesu istresite u pripremljeni kalup (ja sam samo obruč obložila acetatnom folijom) 26cm i dobro rasporedite i utisnite.
Slaganje
Na podlogu istresite kremu od višanja i poravnajte.
Na kremu od višanja rasporedite piškote koje ste umočili u sok od višanja i dobro ih pritisnite na kremu od višanja.
Sad završite čokoladnu kremu.
Miksajte mascarpone dok ne postane kremast, pa dodajte vrhnje za šlag i miješajte dok ne dobijete musastu smjesu.
Na kraju ulijte smjesu od mlijeka, želatine i čokolade, pa miksajte da se sjedini.
To će biti dosta rijetka i tekuća smjesa, ali je brinite.
Kremu istresite na piškote i dobro ohladite u hladnjaku.
Fotografije: Pregacha