Naša draga suradnica Irena Gavran s bloga Pregacha ovaj nas je put oduševila fantastičnom tortom s dvije vrste čokolade i šumskim voćem.
Sastojci
(za kalup promjera 26 cm)
Biskvit
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 4 žlice skuhane i ohlađene kave (ili vode)
- 100 g ulja
- 150 g glatkog brašna
- 25 g oštrog brašna
- 40 g kakaa
- 1 prašak za pecivo
Krema od šumskog voća
- 350 g šumskog voća
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 10 g gustina
- nekoliko žlica vode za gustin
- 30 g maslaca
Krema od bijele čokolade
- 250 g mascarponea
- 200 g bijele čokolade
- 300 g vrhnja za šlag
Krema od mliječne čokolade
- 250 g mascarponea
- 200 g mliječne čokolade
- 300 g vrhnja za šlag
Priprema
Biskvit
Kalup promjera 26 cm malo našpricajte uljem i obložite papirom za pečenje (i dno i stranice). Pećnicu upalite na 180 stupnjeva (kod mene s ventilacijom).
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s prstohvatom soli i ostavite sa strane.
Žumanjcima dodajte šećer, kavu (ili vodu) i ulje, pa miksajte dok smjesa ne posvijetli i ne poveća volumen. Dodajte prosijane suhe sastojke i miksajte da se sve sjedini. Dobit ćete gustu smjesu.
Na kraju, špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka. S tim da prvo dodavanje snijega od bjelanjaka ja izmiksam mikserom, kako bi smjesa omekšala i bila lakša za rukovanje. A onda dodajem snijeg u dva navrata ručno – špatulom i laganim kružnim pokretima.
Smjesu istresite u kalup, poravnajte i pecite 30-35 minuta.
Biskvit izvadite, ohladite i prerežite na 3 jednaka dijela.
Krema od šumskog voća
Kuhajte šumsko voće sa šećerima na laganoj vatri, oko 10 minuta. Gustin otopite u nekoliko žlica vode. Šumsko voće izgnječite ili izblendajte štapnim mikserom ako ne volite veće komade. Možete ga procijediti i kroz sitno sito kako bi se riješili koštica i kože voća. Vratite pire na laganu vatru.
Pomiješajte otopljeni gustin sa pireom i kuhajte dok se zgusne. Na kraju umiješajte maslac i miješajte dok se maslac ne otopi i poveže. Stavite kremu hladiti, pokrivenu prozirnom folijom.
Kad se ohladi, prebacite dio kreme u vrećicu za zamrzivač ili slastičarsku vrećicu, kako bi vam bilo lakše za rukovati kremom kasnije.
Krema od bijele i krema od mliječne čokolade
Što se tiče krema od čokolade, ja ih pripremam tako da otopim čokolade na pari, svaku u posebnoj posudi. Kad se malo ohlade, krenem miksati prvih 250 g mascarponea s otopljenom bijelom čokoladom. Kad se to dvoje povezalo, uspem tekuće vrhnje za šlag (koje vam je draže – jedino imajte na umu da je sa biljnom masti slađe, pa će i torta biti slađa) i miksam dok se sve ne poveže i ne postane fina, pjenasta krema. Tu kremu prebacim u vrećicu za zamrzivač (ili slastičarsku) i čuvam u hladnjaku do korištenja.
U istoj posudi (štedimo i prljavo suđe) ubacim mascarpone i mliječnu čokoladu, miksam dok se to dvoje ne spoji. Uspem vrhnje za šlag i miskam dok ne dobijem opet kremu. I tu kremu prebacim u vrećicu i čuvam u hladnjaku do slaganja torte.
Slaganje
Biskvit prerežete na tri dijela. Ovaj biskvit je stvarno zahvalan, lako se reže, lako se rukuje s njim, tako da sam sigurna da nećete imati problema s njim.
Na pladanj za posluživanje stavite prvi komad biskvita (ja nekako uvijek na dno stavim onaj dio koji je najmanje ravan).
Uzmete kreme iz hladnjaka i odrežite vrhove. Vrh kod mascarpone krema neka bude malo veći, a na šumskom neka bude skroz mali, tek da krema može lagano curiti.
Vratite obruč kalupa (koji možete obložite papirom za pečenje ili acetatnom folijom za lakše skidanje) oko prvog sloja biskvita.
Uz rub okružite bijelu kremu. Pa uz nju okružite mliječnu kremu i tako redom dok ne popunite cijeli biskvit. U rupice koje su vam ostale između krema istisnite kremu od šumskog voća u sloju koji vama paše (ja sam u tankom sloju, kako je curilo).
Stavite drugi biskvit i ponovite postupak. Stavite i treći biskvit, dobro pritisnite tortu da se sve poravna i popune eventualne rupice.
Ohladite tortu bar jedan sat. Kad se torta ohladila, izvadite ju iz obruča.
Preostalom bijelom kremom premažite tortu sa svih strana. Na taj način će te pokupiti sve mrvice koje će nastati od biskvita. Ohladite tortu.
Na takvu tortu nanesite mliječnu kremu i opet zagradite i poravnajte.
Ukoliko nemate namjeru izvana ukrašavati tortu – slobodno onda pojačajte kreme kad filujete tortu.
Napomena
Što se tiče kreme od šumskog voća, od ove smjese mi je dosta ostalo poslije slaganja torte. Tako da slobodno možete i svaki biskvit premazati ovom kremom u tankom sloju, prije filanja sa kremama od čokolada.
Kremu od šumskog voća možete iskoristiti kasnije za razne slastice – puniti muffine, mazati palačinke, waffle…
Ukoliko želite manje slatku kremu – umjesto mliječne čokolade možete koristiti tamnu, još će ljepši presjek biti. Muž je inzistirao na slatkoj bombi, pa sam ja koristila mliječnu.
Također će vam slatkoća ovisiti i o vrhnju za šlag u kremama – vrhnje s biljnom masti je slađe, pa će i kreme biti slađe. No, vrhnje za šlag s mliječnom masti je malo mekše, no svejedno ćete dobiti lijepu kremu, koja se lijepo stisne hlađenjem. U tom slučaju kremu ostavite malo duže da se hladi prije nego krenete s ukrašavanjem.
Torta je odlična i sa svježim voćem, tako da kad krene sezona jagoda, malina i borovnica – često izbacim fil od šumskog voća i koristim svježe voće.
Ukoliko želite sočniju tortu – svaki biskvit možete preliti s par žlica mlijeka (ili smjesom mlijeka i ruma). Ja sam probala i jedno i drugo – i zadovoljna sam s obje opcije. Jer je biskvit stvarno zahvalan i nekoliko dana bude jednako sočan kao i prvog dana, ako se torta čuva na hladnom.
Fotografije: Pregacha