Iako je sezona jagoda došla svom kraju, mi danas s vama dijelimo recept za tortu s jagodama koji je s nama podijelila Nevena Josipović s bloga BakeCakes.
Biskvit
- 4 jaja
- 10 dag šećera
- 10 dag brašna
- 1 vanilin šećer
- par žlica mlijeka
Krema od jagoda
- 20 dag jagoda
- 2 žlice šećera
- 1 žličica gustina + 1 žlica vode
- sok jednog limuna
Krema od jogurta
- 50 dag grčkog jogurta
- 300 ml slatkog vrhnja
- 10 dag šećera u prahu
- nekih 30 dag jagoda (za rub kalupa i ukras)
- 2 vrećice želatine
Priprema
Biskvit
Krenimo od biskvita. Bjelanjke istucite u snijeg. Žumanjke, šećer i vanilin šećer izmiksajte. Zatim dodajte snijeg od bjelanjaka. Promiješajte lagano s pjenjačom. Dodajte brašno i još jednom promiješajte, ali ne prejako da vam smjesa „ne spadne“.
Pecite u kalupu promjera 26 cm,u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, nekih 20 minuta, ovisno o pećnici. Kad je biskvit gotov prelijte ga s par žlica mlijeka i pustite da se ohladi.
Kreme
Kremu od jagoda ćete napraviti tako da jagode operete i izrežete, dodate limunov sok i šećer te stavite zakuhati. Kada omekšaju usitnite ih štapnim mikserom. Maknite s vatre te u maloj posudici izmješajte gustin s vodom te dodajte u jagode. Vratite na vatru, miješajte pjenjačom dok ne provri.
Kada ste gotovi s kremom od jagoda nastavite raditi kremu od jogurta. Slatko vrhnje istucite u šlag i dodajte šećer. Kada ste promiješali dodajte jogurt i nastavite miksati dok se ne sjedini.
Slaganje
Biskvit stavite na podlogu i preko stavite obruč(kolut) za torte.
Jagode prerezati po pola i slagati uz rub kalupa, tako da unutarnja strana jagode bude prema van. U sredinu stavite kremu od jagoda i poravnajte.
Zatim želatinu napravite prema uputama na vrećici i dodajte u kremu od jogurta. Dobro promiješajte i uspite u kalup, tj preko kreme od jagoda.
Za kraj po torti posložite preostale jagode koje možete umočiti u čokoladu.
Ostavite par sati u hladnjaku i poslužite.
Fotografije: BakeCakes
[print_link]