Mi se jednostavno ne možemo zasititi jagoda, bilo da ih jedemo same ili u raznim slasticama. Danas zato s vama dijelimo recept Ane Prše za tortu s jagodama.
Sastojci
(za tortu promjera 22 cm)
Biskvit
- 3 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 3 žumanjaka
- 150 g šećera
- 80 ml mlijeka
- 60 ml ulja
- 180 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
Krema
- 1 litra mlijeka
- 6 žlica šećera
- 2 vanilin šećera
- 3 žumanjka
- 1 puding od vanilije
- 100 g škrobnog brašna
- 250 g maslaca sobne temperature
I još
- 500 ml slatkog vrhnja
- 500 g jagoda
- svježi listići mente
Priprema
Biskvit
Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u snijeg. U drugoj posudi nekoliko minuta miksajte žumanjke sa šećerom. Tomu dodajte mlijeko i ulje pa izmiješajte. Zatim u to dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo pa dobro izmiksajte. Od dobivene smjese ispecite tri biskvita. Namastite i pobrašnite kalup pa svaki biskvit pecite cca 12-15 minuta na 170°C.
Krema
Dio mlijeka (600 ml) stavite kuhati sa šećerima. U ostalih 400 ml mlijeka razmutite žumanjke, prašak za puding i škrobno brašno. Kada mlijeko zakipi, maknite ga s izvora topline, dodajte malo u smjesu žumanjaka, pudinga i škrobnog brašna i dobro izmiješajte. Zatim to sve presipajte natrag u vruće mlijeko, dobro izmiješajte pa vratite da kuha neprestano miješajući. Kuhajte dok ne počne kipjeti, smanjite vatru pa još minutu kuhajte. Kremu izlijte u drugu posudu da se hladi i pokrijte prozirnom folijom kako se ne bi ulovila korica. U ohlađenu kremu umiksajte maslac.
Slatko vrhnje istucite u šlag, a jagode očistite i narežite na ploške.
Slaganje
Torte uvijek volim slagati u kalupu, nekako su mi urednije.
Stavite prvi biskvit, na njega nanesite dio kreme, preko kreme složite jagode pa premažite šlagom. Na to stavite drugi biskvit, stavite kremu, posložite jagode, premažite šlagom i poklopite s trećim biskvitom. Premažite gore kremom. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se ohladi. Ohlađenu tortu izvadite iz kalupa i premažite slatkim vrhnjem te ukrasite po želji.
U šlag kojim sam premazala tortu umiješala sam malo smiksanih jagoda kako bi dobila ružičastu boju torte.
Fotografija: Ana Prša