Navratili smo do bloga Cellulite Factory autorice Kristine Štrige ma kojem smo pronašli recept za fantastičnu tortu kojoj ćete se uvijek vraćati.
Sastojci
Krema
- 3 listića želatine
- 500 ml mlijeka
- 120 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 35 g glatkog brašna
- 200 g krem sira, sobne temperature
- 100 g maslaca, sobne temperature
Chiffon biskvit (x2)
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 70 ml ulja
- 80 ml tople vode
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 110 g oštrog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
I još
- 1 kg jagoda
Priprema
Krema
Prvo pripremite kremu kako bi se stigla dobro ohladiti prije dodavanja krem sira i maslaca. U zdjelici namočite 3 lista želatine u 3-4 žlice vode. Ostavite 5 minuta da nabubri.
U srednjem loncu zagrijte 350 ml mlijeka do vrenja. U zdjeli pjenjačom sjedinite brašno, šećer, 150 ml mlijeka i ekstrakt vanilije.
Kad je mlijeko provrije, maknite ga s vatre i postepeno ga ulijevajte u smjesu brašna i šećera uz neprestano miješanje pjenjačom.
Vratite smjesu u lonac u kojem ste kuhali mlijeko te vratite na laganu vatru. Nastavite miješati kremu kako se ne bi zgrudala i kuhajte je dok se ne zgusne, oko 5 minuta. Ja najčešće kuham dok ne vidim da su se počeli pojavljivati mjehurići.
Izvadite nabubrene listiće želatine i ubacite ih u kuhanu kremu (onu vodu u kojoj su se namakali bacite). Dobro promiješate kako bi se sva želatina rastopila i povezala s kremom. Prebacite kremu u čistu posudu otpornu na toplinu i pokrijte je prozirnom folijom. Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi te je stavite na kratko u hladnjak kako bi se dodatno ohladila.
Savjet: Kad mi se žuri i nemam vremena čekati da mi se krema hladi na sobnoj temperaturi stavim je zajedno s posudom u malo veću posudu koju sam do pola napunila ledenom vodom.
Biskvit
Radit ćete dva ista biskvita. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Kalup za torte promjera 18 (20) cm premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.
Razdvojite jaja. Miksajte bjelanjke s prstohvatom soli na srednjoj brzini dok se ne formira mekani snijeg. Dodajte 20 g šećera te nastavite miksati dok ne dobijete čvrst i sjajan snijeg. Ostavite bjelanjke sa strane.
U drugu zdjelu dodajte žumanjke i šećere te miksajte na srednjoj brzini dok ne postanu pjenasti, oko 5 minuta.
Ulijte polovicu ulja i vode i miksajte 1 minutu. Dodajte ostatak ulja, vodu i ekstrakt vanilije te miksajte još 1-2 minute.
Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i kratko izmiksajte na najnižoj brzini. Na kraju nježno špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i stavite u pećnicu na 35 – 40 minuta. Nakon 35 minuta provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen. U međuvremenu pripremite smjesu za drugi biskvit kako biste ga odmah mogli ispeći.
Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi 5 minuta u kalupu. Prebacite ga na rešetku i ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađene biskvite prerežite na pola kako biste dobili 4 biskvita.
Slaganje
Vraćamo se na pripremu kreme. U zdjeli mikserom izradite maslac, dodajte krem sir i kratko izmiksajte. Izvadite ohlađenu kremu iz hladnjaka, kratko je izmiksajte te u nju dodajte smjesu maslaca i krem sira.
Jagode operite, očistite i narežite na ploške debljine 3-5 mm (deblje jagode će izgledati ljepše u presjeku).
Na stalak za tortu stavite jedan biskvit. Na njega poslažite 200 g narezanih jagoda te premažite 1/4 kreme. Na kremu položite drugi biskvit na koji ponovno poslažite 200 g jagoda i premažite 1/4 kreme. Stavite treći biskvit, nadjenite ga 200 g jagoda i premažite kremom. Na kraju stavite posljednji biskvit i cijelu tortu premažite ostatkom kreme. Onih 400 g jagoda rasporedite po torti kao što sam ja na slici ili ih ostavite u komadu i dekorirajte samo gornju površinu torte.
Vratite tortu na 2-3 sata u hladnjak prije posluživanja kako bi se stegnula krema.
Meni je torta najbolja kad je prije posluživanja izvadim iz hladnjaka i ostavim na sobnoj temperaturi 10 minuta.
Napomena
Ako niste raspoloženi za slaganje torte, probajte ovo u obliku kolača. Ispecite jedan biskvit od 8 jaja, prerežite ga i poslažite polovicu jagoda. Prekrijte jagode kremom, vratite drugi dio biskvita te rasporedite ostatak jagoda i kreme.
Fotografije: Cellulite Factory