Iako se jagode već mogu naći u dućanima i na tržnicama, njihovu pravu sezonu još čekamo, a u međuvremenu vam donosimo recept koji će vam dobro doći kad im sezona počne – tortu s jagodama donosi nam Ana Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
Biskvit
- 125 g maslaca
- 110 g šećera
- 1 vanillin šećer
- prstohvat soli
- 5 žumanjaka
- 115 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 50 ml Amaretto likera
- 50 g blanširanih, mljevenih badema
Meringue
- 5 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 100 g badema u listićima
Coulis od jagoda
- 500 g jagoda
- 3 žlice vode
- 1 žličica gustina
- 1 vanillin šećer
- 1 žlica šećera
Krema
- 250 g mascarpone sira
- 75 g šećera
- 2 vanillin šećera
- 400 g slatkog vrhnja
Priprema
Biskvit
Istucite maslac sa šećerima i soli dok ne postane sve fino kremasto. Dodajte jedan po jedan žumanjak neprestano miksajući. Na kraju dodajte brašno s praškom za pecivo, Amaretto i mljevene bademe. Sve lijepo sjedinite dok ne dobijete fino glatko tijesto.
Pripremite dva kalupa od 26 cm (ili pecite jedan po jedan biskvit ukoliko nemate dva kalupa iste veličine), obložite kalup papirom za pečenje. Tijesto ravnomjerno nanesite na dva kalupa ili ćete peći jedan po jedan biskvit (u tom slučaju na kalup od 26 cm, nanesite polovicu smjese).
Meringue
Istucite bjelanjke s prstohvatom soli dok se ne zapjene, potom dodajte malo po malo šećer i povećajte brzinu. Miksajte dobrih 5 – 10 minuta. Premažite istučene bjelanjke preko tijesta u kalupu (ovisno da li imate dva kalupa od 26 cm ili pečete jedan po jedan biskvit). Na vrh rasporedite listiće badema.
Uglavnom morate dobiti dva jednaka biskvita (dole tijesto, na vrhu meringa i listići badema).
Upalite i ugrijte pećnicu na 170 C. Pecite tijesto 35 minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite u potpunosti oba biskvita.
Coulis od jagoda
Dok se peku biskviti pripremite coulis od jagoda. Dio jagoda (200 g) operite, odstranite peteljke i narežite na kockice. Pomiješajte 3 žlice vode s gustinom. Jagode stavite u lončić i zakuhajte sa šećerima i lagano ih vilicom zgnječite pa dodajte gustin. Smanjite vatru i kratko kuhajte dok ne dobijete konzistenciju pudinga. Maknite s vatre i prebacite u staklenu posudu da se coulis ohladi.
Ostalih 300 g jagoda operite, odstranite peteljke i narežite na tanke šnitice.
Krema
Izmiksajte mascarpone sa šećerima srednjom brzinom.
U drugoj zdjeli izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti šlag. Kremi od mascarponea dodajte nježno žlicu po žlicu čvrstog slatkog vrhnja, povežite špatulom, nemojte više miksati. Sve lijepo sjedinite u svilenkastu kremu.
Slaganje
Jedan biskvit stavite na stalak za tortu i oko njega obruč za tortu promjera 26 cm. Na prvi biskvit namažite coulis od jagoda i ravnomjerno rasporedite narezane jagode. Zatim na jagode ravnomjerno nanesite kremu od mascarponea i zagladite. Na vrh stavite drugi biskvit i ohladite tortu minimalno 4 sata u hladnjaku.
Fotografija: Tirkizna