Stiže nam još jedan slatki vikend, a najbolji početak uvijek nam predstavlja recept Ane Prše koja nas ovaj tjedan sladi tortom s kokosom, marakujom i bijelom čokoladom.
Sastojci
(za tortu promjeru 18 cm)
Biskvit
- 2 bjelanjka
- prstohvat soli
- 2 žumanjka
- 100 g šećera
- 50 ml vode
- 50 ml ulja
- ½ žličice paste od vanilije
- 130 g glatkog brašna
- ½ praška za pecivo
Kora od kokosa
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
- 50 g šećera
- 50 g kokosa
Žele od marakuje
- 5 svježih marakuja
- 1 žlica vode
- 1 žlica šećera
- ½ vrećice instant želatine
Krema
- 300 g mlijeka
- 3 žumanjka
- 50 g šećera
- 1 žličica paste od vanilije
- 2 ravne žlice škrobnog brašna
- 150 g bijele čokolade
- 320 g slatkog vrhnja
I još
- 3-4 žlice kokosa za oko torte
Priprema
Biskvit
U jednoj posudi istucite bjelanjke sa soli u snijeg.
U drugoj posudi istucite žumanjke sa šećerom, dodajte vodu, ulje i vaniliju. Izmiješajte.
Dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i dobro izmiješajte.
U smjesu lagano umiješajte bjelanjke. Stavite u kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i stavite peći 25 minuta na 170°C.
Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, ohladite i prerežite po pola.
Kora od kokosa
Bjelanjke s prstohvatom soli, uz postepeno dodavanje šećera istucite u snijeg. Zatim umiješajte kokos. Stavite peći u kalup prethodno obložen papirom za pečenje na 20 minuta na 170°C.
Kad je pečeno, izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
Žele od marakuje
Marakuje prerežite na pola i izvadite plod. Stavite ga kuhati s vodom i šećerom dok ne zakipi. Maknite s vatre pa umiješajte instant želatinu. Posudu promjera cca 15 cm obložite prozirnom folijom, izlijte marakuju, poravnajte pa stavite u zamrzivač da se zaledi.
Krema
U loncu izmiješajte mlijeko, žumanjke, šećer, vaniliju i škrobno brašno pa stavite kuhati, neprestano miješajući dok ne zakipi. Maknite s vatre, dodajte čokoladu pa miješajte dok se čokolada ne otopi. Pustite kremu da se ohladi.
Istucite slatko vrhnje u šlag pa ga umiješajte u kremu.
Slaganje torte
Prvo od kreme odvojite 3-4 žlice kreme kojom ćete kasnije premazati tortu.
Zatim na prvi biskvit stavite pola kreme, poravnajte pa stavite kokos koru. Na nju zatim stavite smrznuti disk želea od marakuje. Premažite ostatkom kreme i poklopite biskvitom. Tortu premažite kremom te nanesite na rubove kokos. Ukrasite po želji. Ostavite tortu sat vremena u hladnjaku pa poslužite.
Fotografije: Ana Prša