Nakon što nam je neko vrijeme bila na odmoru od Slatkopedije, vratila nam se Ana Prša da nam svojom tortom s malinama zasladi ovaj prvi petak u ožujku.
Sastojci
(za tortu promjera 18 cm)
Biskvit
- 85 g omekšanog maslaca
- 130 g šećera
- 2 jaja
- 85 g tekućeg jogurta
- 30 g kakaa
- 130 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 50 g čokolade 54%
Insert od malina
- 250 g malina
- 35 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica gustina
- 4 lista želatine
Krema od čokolade
- 100 g čokolade 54 %
- 125 g mascarpone sira
- 200 g slatkog vrhnja
Krema od vanilije
- 300 g mlijeka
- 2 žlice šećera
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- 300 g slatkog vrhnja
I još
- malo naribane čokolade po želji za ukrasiti tortu
Priprema
Biskvit
Maslac miksati sa šećerom, dodati zatim jaja i jogurt pa sve zajedno izmiješati.
Kakao, brašno i prašak za pecivo prosijati pa umiješati u gornju smjesu.
Čokoladu nasjeckati pa i nju umiješati.
Ostaviti smjesu u hladnjaku na petnaestak minuta.
Smjesu podijeliti na 3 djela. Jedan po jedan dio staviti u papirom obložen kalup pa peći 15 minuta na 170°C.
Insert od malina
Maline sa šećerima staviti da se kratko prokuhaju pa umutiti gustin.
Skloniti s vatre.
Želatinu staviti u hladnu vodu da omekša pa je umiješati u vrući umak od malina.
Pustiti sa strane da se ohladi.
Krema od čokolade
Otopiti čokoladu pa je umiješati sa mascarponeom.
Istući slatko vrhnje u šlag pa pomoću slastičarske špatule, umiješati šlag u kremu.
Krema od vanilije
Pola mlijeka staviti kuhati sa šećerom, a u drugoj polovici mlijeka izmiješati puding.
Kada mlijeko zakipi, skloniti s vatre pa umiješati puding.
Vratiti na vatru pa kuhati još minutu, neprestano miješajući.
Kuhanu kremu prebaciti u posudu te prekriti folijom. Pustiti da se hladi.
Slatko vrhnje istući u šlag.
Trećinu šlaga dobro umiješati u puding. Možete i s mikserom.
Ostatak šlaga umiješajte u kremu pomoću slastičarske špatule.
Slaganje
Tortu slažite u kalupu. Prvo stavite biskvit, pa kremu od čokolade (2-3 žlice kreme ostavite sa strane pa ćete njome premazati zadnju koru na kraju). Poklopite drugom korom. Kremom od vanilije napravite rub po biskvitu, pa u sredinu stavite insert od malina. Sada pažljivo preko njega stavite ostatak kreme od vanilije. Poklopite sa zadnjom korom te je premažite čokoladnom kremom (one 2-3 žlice koje ste ostavili sa strane). Po želji naribajte po vrhu čokoladu.
Pustite nekoliko sati u hladnjaku da odstoji prije serviranja.
Fotografije: Ana Prša