Iako je sezona malina prošla i našim portalom već neko vrijeme vladaju jesenski recepti, danas s vama dijelimo recept za tortu s malinama i lješnjacima koji je s nama podijelila Mirjana Šmit s portala Od slatkoga slađe.
Sastojci
Biskvit
(ispeći 3 biskvita po 5 bjelanjaka, promjera 28 cm)
- 5 bjelanjaka
- 80 g šećera
- prstohvat soli
- 100 g lješnjaka
Krema
- 15 žumanjaka
- 80 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- 60 g škrobnog brašna
- 5 dl mlijeka
- 250 g maslaca
- 2 vrećice šlag pjene
- 400 g malina
Glazura
- 200 g bijele čokolade
- 15 g mljevene bijele želatine
- 1,4 dl zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 100 g šećera
- 200 g glukoznog sirupa
- 1,4 dl vode
- boja za kolače
Priprema
Biskvit
(Ispeći 3 biskvita po 5 bjelanjaka, svaki posebno peći.)
Bjelanjke sobne temperature mutit mikserom, postupno dodavati šećer uz neprekidno mućenje. Dodati malo soli. U čvrst snijeg kuhačom umiješati tostirane, oguljene mljevene lješnjake. Biskvit peći (na masnom papiru) u pećnici zagrijanoj na 180 ̊C 10-15 minuta.
Krema
Mikserom umutiti žumanjke, škrobno brašno, šećer i vanilin šećer. Smjesu preliti prokuhanim mlijekom i kuhati kao puding. Ohladiti.
U hladnu kremu mikserom umutiti izrađeni maslac.
Umutiti 2 šlag pjene.
U kalup za tortu slagati redom biskvit, kremu, maline i šlag. Ponoviti postupak te tprtu završiti kremom. Šalicu kreme prethodno odvojiti za premazivanje ruba torte.
Tortu hladiti u hladnjaku najmanje 12 sati, ukloniti kalup i premazati rub torte. Hladiti je u zamrzivaču oko 1 sat te preliti glazurom.
Glazura
Želatinu preliti s nekoliko žlica vode i ostaviti 5 minuta.
Kondenzirano mlijeko, izlomljenu čokoladu i želatinu staviti u dublju posudu.
Glukozu preostalu vodu i šećer kuhati do 103 ̊C te preliti smjesu s čokoladom, mlijekom i želatinom. Nakon 5 minuta sve sjediniti štapnim mikserom. Dodati boju po želji.
Smjesu procijediti kako bi se odstranile moguće grudice.
Ohladiti na 30-32 ̊C i preliti tortu.
Hladnu tortu (iz zamrzivača) staviti na rešetku ispod koje stavimo masni papir i prekač. Preliti tortu glazurom pa tortu nekoliko minuta prebaciti na tanjur za serviranje.
Fotografija: Od slatkoga slađe
[print_link]