Polako nam odlazi ljeto i skupa s njim bogatstvo voća koje nam ono nosi, stoga danas, dok ljeto još traje uživamo u receptu za tortu s marelicama koju je pripremila Ana Prša.
Sastojci
(za tortu promjera 20 cm)
Biskvit
- 2 bjelanjka
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- 2 žumanjka
- 70 g vode
- 70 g ulja
- naribana korica limuna
- 150 g glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
Prhka podloga
- 130 g glatkog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- 25 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1 žumanjak
- 1 žličica kiselog vrhnja
- 75 g maslaca
Krema
- 3 žumanjka
- 30 g šećera
- 1 burbon vanilin šećer
- 260 g mlijeka
- 25 g brašna
- 200 g slatkog vrhnja
Namaz
- 300 g marelica
- 2 zrele breskve
- 1 vanilin šećer
- sok jednog limuna
I još
- 100 g slatkog vrhnja (za premazivanje torte)
- voće (za dekoraciju)
Priprema
Biskvit
Istucite bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg, postepeno dodajući šećer. Dodajte i žumanjke.
Smanjite mikser pa dodajte vodu, ulje i naribanu koricu limuna. Dobro izmiksajte. Zatim dodajte brašno s praškom za pecivo koje ste prethodno prosijali. Lagano umiješajte kružnim pokretima pomoću pjenjače ili špatule.
Smjesu izlijte u kalup prethodno obložen papirom za pečenje i pecite oko 20 minuta na 170°C.
Pečeni biskvit ohladite i prerežite na tri kore.
Prhka podloga
Prosijajte brašno s praškom za pecivo, dodajte šećer i vanilin šećer, vrhnje i žumanjak te na kraju maslac narezan na kockice pa zamijesite tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku pola sata. Kada je tijesto spremno, izvadite ga iz vrećice, stavite na papir za pečenje te ga razvaljajte u krug, promjera 20-21 cm. Izbockajte ga vilicom, prebacite na lim za pečenje te ga stavite peći na 150°C 15 minuta.
Pečeno tijesto izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
Krema
Sve sastojke osim slatkog vrhnja zajedno izmiješajte i stavite kuhati neprestano miješajući. Kada zakipi, smanjite izvor topline pa kuhajte još minutu. Kuhanu kremu prebacite u drugu posudu da se ohladi.
Slatko vrhnje istucite u šlag. Kada se kuhana krema ohladi, u nju pomoću špatule umiješajte tučeno slatko vrhnje.
Namaz
Voće operite, odvojite od koščica i narežite ih na kockice. Ako smatrate da vam smeta kožica, slobodno je ogulite. U lončić stavite voće, vanilin šećer i sok limuna. Kuhajte desetak minuta, dok voće ne omekša. Kuhajući, voće će se raspast pa ga nije potrebno dodatno usitnjavati.
Slaganje
Na tanjur stavite prhku podlogu i premažite s polovicom voćnog namaza. Na to stavite prvi biskvit i polovicu kreme. Na kremu stavite drugi biskvit, premažite ga ostatkom voćnog namaza pa ostatkom kreme. Poklopite zadnjim biskvitom. Tortu premažite slatkim vrhnjem kojeg ste prethodno istukli u šlag. Ukrasite po želji.
Fotografije: Ana Prša