Osim što mnogi bez nje ne mogu zamisliti početak dana, kava je dobrodošao gost u raznim slasticama – danas je našla mjesto u receptu za tortu koja nam stiže s bloga Gurmanka autorice Lidije Osmak.
Sastojci
Podloga
- 250 g Oreo keksa
- 80 g maslaca
Krema
- 200 ml mlijeka
- 8-10 žlica šećera u prahu
- 10 g želatine
- 1 žlica instant kave
- 500 ml slatkog vrhnja
Priprema
Podloga
Usitnite u blenderu kekse i pomiješajte s otopljenim maslacem te utisnite dobivenu smjesu u kalup za torte.
Krema
Stavite kuhati mlijeko i šećer, a želatinu namočite u dvije žlice hladnog mlijeka da nabubri.
Kada mlijeko zakuha dodajte mu žlicu instant kave i dobro promiješajte.
Sada dodajte želatinu i miješajte je dok se ne otopi.
Kremu ohladite i za to vrijeme umutite šlag od slatkog vrhnja.
Lagano špatulom dodajte šlag u kremu i izlijte preko podloge od keksa.
Tortu ostavite da se dobro stisne i ukrasite prema želji.
Fotografija: Gurmanka