Nevena Josipović s bloga BakeCakes poslala nam je recept za tortu s orasima, za koju kaže da je iznimno važno pratiti recept, osobito u pripremi biskvita.
Sastojci
Biskvit
- 4 cijela jaja
- 10 žlica tople vode
- 30 dag šećera
- 10 dag mljevenih oraha
- 20 dag glatkog brašna
- pola praška za pecivo
- + mlijeko za namočiti biskvit
Krema
- 7 žlica mlijeka
- 15 dag šećera
- 15 dag mljevenih oraha
- 20 dag maslaca
Priprema
Biskvit
Jaja miksajte 2 do 3 minute. Zatim uz miksanje dodajte vodu, a potom šećer. Nastavite miksati 15 minuta (srednjom brzinom). Zatim dodajte orahe i brašno s praškom za pecivo. Miksajte dok se sve ne sjedini. Okrugli kalup premažite uljem i pospite brašnom pa izlijte smjesu.
Pećnicu prethodno zagrijte na 150°C i pecite kolač na toj temperaturi 20 minuta. Zatim smanjite na 120°C i pecite 25 minuta. Možda će varirati vrijeme zbog razlike u pećnici, ali bitno je da biskvit bude na laganoj temperaturi. Ako ga naglo ispečete on će vam se činiti pečen ali će u sredini ostati “sirov”. Kada je gotov izvadite ga iz kalupa i pustite da se ohladi.
Krema
Mlijeko, šećer i orahe stavite zakuhati. Stalno miješajte s pjenjačom dok ne provrije. Kada zakuha miješajte još pola minute i maknite s vatre.
Krema se mora u potpunosti ohladiti! U ohlađenu kremu dodajte maslac sobne temperature i dobro izradite (izmiksajte) kremu.
Biskvit prerežite tako da dobijete dvije kore. Svaku polovicu OBILNO namočite mlijekom (minimalno s 9 žlica mlijeka).
Polovicom kreme namažite prvu koru pa stavite drugu koru preko kreme. S ostatkom kreme premažite gornju koru, tj cijelu tortu.
Za kraj pospite s orasima i možete ukrasiti s listićima badema! Ostavite u hladnjaku par sati i poslužite.
Fotografija: BakeCakes
[print_link]