S bloga Mama drama autorice Nevene Josipović stiže nam recept za tortu s orasima.
Sastojci
Biskvit
- 5 jaja
- 300 g glatkog brašna
- 300 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 dcl mlijeka
- 2 dcl ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1 velika žlica kakaa u prahu
Krema
- 5 dcl mlijeka
- 2 žlice brašna
- 250 g maslaca
- 200 g šećera
- 300 g mljevenih oraha
Priprema
Za početak napravite snijeg od bjelanjaka te ga stavite na hladnije mjesto.
Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte mlijeko i ulje, zatim brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo. Za kraj umiješajte snijeg od bjelanjaka. Kalup za tortu (promjer 26 cm) dobro premažite maslacem i pospite brašnom, možete koristiti i papir za pečenje umjesto maslaca i brašna.
Smjesu izlijte u kalup te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C, 15 minuta. Zatim smanjite pećnicu na 150°C i pecite još 35 minuta. Kada je biskvit pečen izvadite ga iz kalupa i pustite da se ohladi.
Krema
U 2 dcl mlijeka dodajte brašno i dobro izmiksajte. Ostatak mlijeka zajedno sa šećerom stavite zakuhati. Kada zakuha dodajte mlijeko s brašnom. Miješajte da vam se ne stvore grudice, dok ne provrije. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. U ohlađenu kremu dodajte izrađeni maslac, izmiksajte da se sjedini te za kraj dodajte orahe i promiješajte.
Biskvit prerežite da dobijete tri kore. Ne trebate ga namočiti mlijekom jer je sam po sebi jako sočan.
Kremu također podijelite na tri dijela.
Prvu koru stavite na stalak za torte, premažite kremom, stavite drugu koru, premažite kremom te stavite zadnju koru. Zatim cijelu tortu premažite ostatkom kreme. Možete ju posuti s još malo mljevenih oraha. Pustite u hladnjaku 3 do 4 sata te ju poslužite.
Fotografije: Mama drama
[print_link]