U nizu bobičastog voća nepravedno zapostavljene često su kupine koje je u svom današnjem receptu iskoristila Ana Prša i zasladila nam dan tortom s kupinama i pistacijom.
Sastojci
(za tortu promjera 20 cm)
Biskvit
- 2 bjelanjka
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- 2 žumanjka
- 50 ml ulja
- 50 ml mlijeka
- 100 g glatkog brašna
- 1 žličica sode
- 40 g mljevenih pistacija
Krema
- 120 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 20 g šećera
- 1 žličica sirupa od vanilije ili jedan burbon vanilin šećer
- naribana korica ½ limete
- 110 g bijele čokolade
- 200 g slatkog vrhnja
I još
- 150 g kupina
- 70 g slatkog vrhnja za premazivanje tortu
- nekoliko kupina, pistacije, komadići bijele čokolade za ukrašavanje tortu
Priprema
Biskvit
Istucite bjelanjke s prstohvati soli u snijeg, zatim dodajte žumanjke i šećer i miksajte.
Dodajte ulje i mlijeko i promiješajte. Zatim prosijajte brašno i sodu te dodajte pistaciju i sve pažljivo promiješajte kako ne biste „ubili“ snijeg. Smjesu ulijte u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup za tortu te pecite cca 30 minuta na 170°C. Pečeni biskvit izvadite iz kalupa, ohladite i prerežite na pola.
Krema
Dobro izmiješajte mlijeko, šećer, žumanjke, vaniliju i koricu limete. Stavite kuhati neprestano miješajući dok ne zakipi.
Maknite s vatre i umiješajte bijelu čokoladu koju ste prije usitnili. Ostavite da se ohladi.
Slatko vrhnje istucite u šlag. Spojite obje kreme miješajući sa slastičarskom špatulom.
Slaganje
Na prvi biskvit nanesite malo kreme i ravnomjerno je razmažite. Na kremu posložite kupine. Nanesite ostatak kreme pa poklopite biskvitom.
Slatko vrhnje istucite u šlag pa premažite tortu.
Ukrasite po želji.
Fotografije: Ana Prša