Ana Prša nas je navikla na svoje savršene recepte za torte pa nas ne čudi da se, nakon jedne duže pauze, na naš portal vratila sa savršenom tortom s tri čokolade.
Sastojci
(za tortu promjera 18 cm)
Biskvit
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 6 žumanjaka
- 300 ml šećera
- 150 ml ulja
- 150 ml mlijeka
- 3 žlice kakaa
- 100 g kiselog vrhnja
- 550 ml brašna
- 1 prašak za pecivo
Krema
- 150 g bijele čokolade
- 150 g mliječne čokolade
- 100 g tamne čokolade 54%
- 500 g mascarpone sira
- 500 ml slatkog vrhnja
Priprema
Biskvit
Šest bjelanjka s prstohvatom soli izmiksajte u snijeg.
U drugoj posudi miksajte žumanjke sa šećerom pet minuta. Promiješajte ulje i mlijeko te lagano zagrijte pa u tomu otopite kakao. Dobivenu smjesu dodajte u gornju te nastavite miksati.
Dodajte kiselo vrhnje pa miksajte. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo te izmiješati.
Dobivenoj smjesi dodati snijeg pa špatulom lagano umiješati.
Ja sam od dobivene smjese ispekla 3 biskvita promjera 18 cm koje sam prerezala na pola kako bih dobila 6 komada.
Pekla sam ih na 175°C oko15 minuta.
Kalup je naravno potrebno obložiti papirom za pečenje, ali ako ga nemate možete namastiti i pobrašniti kalup.
Krema
Svaku vrstu čokolade zasebno otopite u zdjeli (na pari ili u mikrovalnoj, kako vam je lakše)
Slatko vrhnje istucite u snijeg.
Mascarpone izmiksajte.
U svaku od čokolade dodajte podjednaku količinu mascarponea pa izmiksajte mikserom.
Dobivenim smjesama dodajte i podjednaku količinu tučenog slatkog vrhnja pa pomoću špatule izmiješajte kako biste dobili prozračnu kremu.
Od svake kreme odvojite po veliku žlicu kreme kako biste njome na kraju omazali kremu.
Slaganje
Naizmjence filajte biskvite s kremom. Završite s tamnom kremom koja je čvrsta te omažite tortu s preostalom kremom.
Napomena
Za mjerenje sastojaka za biskvit koristim čašu od 200 ml.
Fotografije: Ana Prša