Ima li išta bolje od recepata koji u sebi spajaju više vrsta čokolade? Upravo takav recept za tortu s čak tri vrste čokolade s nama je, u sklopu izazova #cokoladomprotivkorone, podijelila Nevena Josipović s bloga Mama Drama.
Sastojci
Biskvit
- 3 jaja
- 3 žlice šećera
- 2 ravne žlice glatkog brašna
- ½ praška za pecivo
- 3 žlice kakaa
- 3 žlice višanja iz kompota
Prva krema
- 300 ml slatkog vrhnja za šlag
- 200 g tamne čokolade 70% kakaa
Druga krema
- 300 ml slatkog vrhnja za šlag
- 200 g noisette čokolade
- 1 šlagfix
Treća krema
- 300 ml slatkog vrhnja za šlag
- 220 g bijele čokolade
- po želji 1 žlica likera od kokosa
- 1 šlagfix
I još
- 2 žlice mlijeka + 1 žlica amareta
Priprema
Biskvit
Za početak napravite biskvit, tako što ćete bjelanjke miksati u snijeg te im postepeno dodati šećer. Zatim dodajte žumanjke, izmiksajte te dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Za kraj dodajte kakao i pjenjačom sjedinite sastojke.
Smjesu izlijte u kalup za torte promjera 26 cm, obložen papirom za pečenje. Po njemu posložite višnje te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170°C desetak minuta.
Kada je pečen izvadite ga iz kalupa i pustite da se ohladi.
Kreme
Proces izradi krema jednak je za sve tri.
Slatko vrhnje stavite na vatru, pustite da se dobro zagrije te prelijte preko usitnjene tamne čokolade. Dobro promiješajte da dobijete sjajnu i glatku smjesu. Zatim kremu izlijte u posudu i pustite da se dobro ohladi. Stavite ju u hladnjak na dva sata.
Isto ponovite i s noisette čokoladom i bijelom čokoladom. Ako želite, u bijelu kremu možete dodati i žlicu likera od kokosa.
Kada su se kreme ohladile vrijeme je da ih doradite do kraja.
Tamnu kremu izmiksajte da dobijete kremastu teksturu.
Noisette kremu isto izmiksajte samo dodajte šlagfix.
Bijelu kremu izmiksajte i dodajte šlagfix.
Slaganje
Biskvit stavite na stalak te ga prelijte s dvije žlice mlijeka i amaretom.
Stavite obruč od kalupa te biskvit premažite s tamnom kremom, poravnajte, zatim premažite s noisette kremom i za kraj s bijelom kremom. Možete naribati malo tamne i bijele čokolade. Pustite ju u hladnjaku preko noći, zatim skinite obruč i poslužite.
Fotografije: Mama Drama