Izolacijske dane sladili smo čokoladnim receptima u sklopu našeg #cokoladomprotivkorone izazova pa nam je iz tog vremena ostao i ovaj recept koji je s nama podijelila Ivana Kovačević Roginić.
Sastojci
Biskvit
(mjera je čaša od jogurta)
- 2 čaše brašna
- 2 čaše šećera
- ½ čaše ulja
- 2 čaše jogurta
- 2 žličice sode
- 2 žličice kakaa
- 1 rum šećer
Ganache od tamne čokolade
- 200 g tamne čokolade
- 200 ml vrhnja za šlag
- 1 kremfix
Ganache od mliječne čokolade
- 200 g mliječne čokolade
- 200 ml vrhnja za šlag
- 1 kremfix
Ganache od bijele čokolade
- 200 ml bijele čokolade
- 200 ml vrhnja za šlag
- 1 kremfix
Krema od borovnica
- 200 ml vrhnja za šlag
- 1 kremfix
- nekoliko žličica pirea od borovnice
I još (za dekoraciju)
- 50-60 g čokolade za kuhanje
- 1 žlica vrhnja za šlag
- borovnice
- jagode
- maline
- čokoladice
Priprema
Biskvit
Od svih sastojaka izmutiti biskvit i peći u namašćenom kalupu, moj je bio 26 cm.
Peče se na 170 oko 45 min, no provjerite čačkalicom je li sredina pečena.
Ganache
Vrhnje zagrijati do vrenja i zatim njime preliti čokoladu i miješati dok se ne otopi.
Ohlađenu kremu izmiksati i u svaku umiksati po 1 vrećicu kremfixa.
Za sva tri ganachea postupak je isti.
Krema od borovnica
Izmiksati vrhnje za šlag s kremfixom, kad šlag postane dovoljno čvrst, umiješati lagano par žlica pirea od borovnice. Stavite ga po želji, dok dobijete željenu boju i okus.
Slaganje
Biskvit staviti na pladanj za serviranje pa vratiti obruč od kalupa obložen pek papirom.
Mazati prvo tamni ganache, zatim mliječni, na kraju bijeli i na vrh kremu od borovnica.
Ukrasiti po želji.
Ja sam otopila 50-60 g čokolade za kuhanje sa žlicom vrhnja za šlag, poslagala malo borovnica, jagoda, malina i čokoladica.
Tortu prije posluživanja ostaviti nekoliko sati u hladnjaku (najbolje preko noći).
Napomena
Pire od borovnica napravim tako da borovnice izblendam i prokuham par minuta taj pire sa šećerom, količina po ukusu
Fotografije: Ivana Kovačević Roginić