Danas vam donosimo još jedan recept pokojnog kulinarskog akademika Boža Lučića, u kojem su glavni sastojci sir i višnje.
Sastojci
Za tijesto (biskvit)
- 3 jaja
- 6 dkg šećera
- 6 dkg brašna
- Malo praška za pecivo
- Malo kakaa
Krema
- ½ kg svježeg sira
- ½ l slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)
- 1 vanilin šećer
- 7 dkg šećera u prahu
- 1 limunov sok
- 1 šlag fiks (kremfiks)
- po potrebi jedna vrećica želatine u prahu
Još je potrebno za preljev od višanja
- 450 g višanja
- 2 dcl vode ili soka od višnje
- 4 velike žlice šećera
- 2 vanilin šećera
Priprema
Za tijesto
Dobro smutite jaja sa šećerom, dodajte brašno, prašak za pecivo, kakao, stavite u kalup (26 cm) i pecite na 160°C oko 15-20 minuta. Pečeno hladno tijesto malo poškropite mlijekom (ne vaditi iz kalupa, možete ga samo odvojiti od kalupa i vratiti nazad da vam poslije bude lakše izvaditi tortu).
Krema
Slatko vrhnje ulupajte u čvrsti šlag (dodajte 1 šlag fik/kremfiks). U to dodajte sir, šećer, vanilin šećer i limun. To bi vam trebalo biti dosta črvsto, a ako nije, onda dodajte 1 želatinu.
Dok se torta hladi, u lonac stavite višnje i prelijte s vodom i šećerom te zakuhajte. Želatinu pripremite na isti način kao u prethodnom koraku. Kada smjesa od voća zakuha, ugasite vatru i dodajte želatinu te ju miješajući otopite. Posudu stavite na hladno mjesto otprilike pola sata dok se ne počne zgušnjavati te povremeno miješajte.
Ako želite, možete preljev dodati na tortu i staviti hladiti… meni je pak draže manje zgusnuti hladni preljev preliti preko tanjurića i poslužiti. Neka vam je u slast.
Napomena
Tijesto možete zamijeniti i piškotama ili petit keksom.
Fotografija: Božo Lučić
[print_link]