Nevena Josipović, autorica bloga BakeCakes s nama je ovaj put podijelila recept za ukusnu, laganu i neodoljivu tortu sa šumskim voćem.
Sastojci
Biskvit
- 5 jaja
- 10 dag šećera
- 10 dag oštrog brašna
- pola praška za pecivo
- 3 žlice hladne vode
- 1 dcl mlijeka
Žele od šumskog voća
- 20 dag šumskog voća
- 5 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 7 g želatine
- 1 dcl vode
Krema
- 75 dag svježeg sira
- 2,5 dcl slatkog vrhnja
- 2 vrećice želatine
- 20 dag šećera
- 1 vanilin šećer
Priprema
Biskvit
Bjelanjke istucite u snijeg. Žumanjke izmiksajte sa šećerom. Dodajte brašno s praškom za pecivo te vodu i sve ponovo izmiksajte. Za kraj dodajte snijeg od bjelanjaka te promiješajte pjenjačom.
Smjesu izlijte u okrugli kalup (26 cm promjer) i pecite 10ak minuta (ovisno o pećnici), na 180°C. Kada je biskvit pečen izvadite ga iz kalupa te prelijte s 1 dcl mlijeka.
Žele od šumskog voća
Šumsko voće stavite u posudu, dodajte vodu, šećer, vanilin šećer i malo prokuhajte. Štapnim mikserom usitnite voće da dobijete pire. Želatinu napravite po uputi na vrećici, dodajte u pire te prelijte u manji kalup (20 cm promjer) kojeg obložite papirom za pečenje. Kada se ohladi stavite na kratko u zamrzivač da se što prije stisne.
Krema
Svježi sir dobro iscijedite te ga izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Želatinu napravite prema uputi na vrećici i dodajte ju u smjesu pa sve još jednom dobro izmiksajte.
Izradite slatko vrhnje te umiješajte u smjesu.
Biskvit stavite u kalup u kojem vam se pekao (obruč kalupa možete obložiti papirom za pečenje radi lakšeg odvajanja).
Na biskvit stavite tanki sloj kreme. Žele od šumskog voća izvadite iz kalupa te odlijepite s papira pa stavite na sredinu torte.
Ostatak kreme stavite po želeu i ravnomjerno rasporedite. Površinu dobro zagladite i ukrasite malinama.
Pustite u hladnjaku nekoliko sati, najbolje bi bilo da prenoći, zatim maknite obruč kalupa i poslužite.
Fotografije: BakeCakes
[print_link]