Ponovno smo navratili do bloga Just Cake the Cupcake autorice Tihane Koprek gdje smo pronašli recept za tortu koja objedinjuje zanimljive okuse – tonku, limun i mak.
Sastojci
Biskvit
- 2 jaja
- 60 g šećera
- 60 g brašna
- 1 žlica maka
Mousse (engleska krema)
- 5 g želatine – mljevene ili u listićima
- 60 g žumanjka
- 30 g šećera
- 1 sjemenka tonke
- korica 1 limuna
- 180 g slatkog vrhnja
- +180 g slatkog vrhnja miksanog u šlag
Beze
- bjelanjci od žutanjka u mousseu + 50 g šećera
Biskvit
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremiti kalup od 20 cm, na dno staviti papir za pečenje.
Pripremiti parnu kupelj. Jaja i šećer miksati ručno na parnoj kupelji dok se šećer ne rastopi potpuno, ako imate termometar do nekih cca 50 stupnjeva.
Maknuti s parne kupelji te miksati dok ne podupla volumen.
Pomiješati brašno i mak.
Špatulom lagano umiješati brašno i mak te preliti u kalup za pečenje.
Peći cca 15 minuta, provjeriti čačkalicom da li je pečeno i potpuno ohladiti.
Mousse (engleska) krema
Želatinu namočiti u hladnoj vodi po uputama na pakiranju.
Miksati pjenasto šećer i žumanjke.
Slatko vrhnje, malo naribane tonka sjemenke i koricu limuna zagrijavati do točke vrenja.
Pomiješati malo toplog slatkog vrhnja s jajem da se poveže te preliti natrag u ostatak vrhnja i nastaviti zagrijavati dok ne zgusne. Ne zaboraviti stalno miješati da ne zagori!
Ako imate termometar ne bi trebalo preći 85 stupnjeva. Pasirati kremu kroz cjedilo da se riješe grudice iz kreme, ako ih ima.
U toplu kremu staviti želatinu i promiješati dok se ne rastopi te ostaviti da se prohladi.
Izmiksati slatko vrhnje u šlag i pomiješati ručnom mješalicom s prohlađenom kremom.
Staviti kalup oko biskvit te preko toga preliti kremu. Ostaviti u hladnjaku preko noći.
Prije posluživanja miksati bjelanjke dok se ne zapjene te lagano dodavati šećer i miksati dok se ne rastopi šećer i postane sjajni beze.
Beze staviti u vrećicu za ukrašavanje i ukrasiti cijelu tortu.
S brenerom karamelizirati beze i poslužiti.
Napomena
Na beze sam stavila još par sušenih ružinih pupoljka kao ukras.
Fotografije: Just Cake the Cupcake
[print_link]