Ana Prša nas danas časti tortom od višnje i čokolade s kojim je proslavila očev rođendan.
Sastojci
Beze kora
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
- 175 g šećera
- 1 žličica alkoholnog octa
- 50 g lješnjak brašna
Biskvit
- 2 žumanjka
- 100 g šećera
- 80 g maslaca
- 60 g mlijeka
- 100 g brašna
- 6 g praška za pecivo
- 15 g kakaa
- 2 bjelanjka
- prstohvat soli
Krema
- 160 g mlijeka
- 3 žumanjka
- 30 g šećera
- 20 g gustina
- 150 g bijele čokolade
- 300 g slatkog vrhnja
Insert od višanja
- 200 g očišćenih višanja
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
- 50 g šećera
- pola lista želatine
Ganache od čokolade i višanja
- 150 g očišćenih višanja
- 180 g mliječne čokolade
- 160 g slatkog vrhnja
Mascarpone krema
- 150 g mascarpone sira
- 150 g slatkog vrhnja
- 1,5 žlica šećera u prahu
Priprema
Beze kore
Bjelanjke s prstohvatom soli miksati u snijeg, postepeno dodajući šećer. Pred kraj dodati ocat i brašno lješnjaka.
Kalup promjera 26 cm obložiti papirom za pečenje te na njega staviti smjesu, poravnati i staviti peći u pećnicu na 150°C 45 minuta. Kada je pečeno, izvaditi i ostaviti da se ohladi.
Biskvit
Žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom pa dodati toplo mlijeko i maslac. Nastaviti miksati. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijati pa dodati u gornju smjesu. Izmiksati dok se smjesa ne izjednači.
U drugoj posudi izmiksati snijeg s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Snijeg zatim lagano pomoću špatule umiješati u gornju smjesu.
Kalup promjera 26 cm obložiti papirom za pečenje te na njega staviti smjesu, poravnati i staviti peći u pećnicu na 170°C 20 minuta. Kada je pečeno, izvaditi i ostaviti da se ohladi.
Insert od višanja
Višnje, vaniliju i šećer staviti u lončić da zakuhaju pa ih pustiti da kuhaju na laganoj vatri desetak minuta uz povremeno miješanje. Kada je gotovo, izmiksati u blenderu ili pomoću štapnog miksera. Želatinu namočiti u hladnoj vodi, ostaviti kratko da omekša pa je ocjediti i umiješati u još topli umak od višanja. Ostaviti sa strane da se hladi.
Krema
Mlijeko, žumanjke, šećer i gustin dobro izmiješati pa staviti kuhati neprestano miješajući dok ne zakipi i ne zgusne se. Maknuti s vatre pa umiješati nasjeckanu bijelu čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Slatko vrhnje do pola istući u šlag pa pomoću slastičarske špatule umiješati u gornju kremu.
Ganache
Zakuhati slatko vrhnje pa ga preliti preko nasjeckane čokolade. Ostaviti kratko da se čokolada otopi pa sve zajedno dobro izmiješati žlicom. Kada se malo ohladi, umiješati i višnje pa ostaviti da se dalje hladi.
Krema mascarpone
Mascarpone izmiksati sa šećerom u prahu. Slatko vrhnje izmiksati u mekani šlag pa ga dodati mascarponu i špatulom objediniti kremu.
Slaganje
U slastičarku vrećicu stavite kremu od bijele čokolade. Malo kreme istisnite na sredinu podloška za tortu pa na to stavite beze koru. Sada kora nikamo neće klizati. Stavite obruč za tortu preko kore, u njemu ćemo filati, bit će puno urednije. Na beze koru, ali samo po rubu istisnite kremu. Tako smo napravili obruč pa nam ganache koji ćemo sada uliti (a još je dosta tekući) neće nikako curiti van. Poravnajte ganache, pa preko njega stavite biskvit te ga lagano rukama pritisnite. Biskvit sada premažite tanko kremom od bijele čokolade pa opet napravite rub kao što ste i na beze kori. Izlijte sada u sredinu umak od višanja i poravnajte ga da ga bude jednako svagdje. Preko umaka od višanja istisnite ostatak kreme. Najlakše će vam biti da istiskujete krugove kao što ste radili i rubove maloprije. Na kraju malo za žlicom razmažete, ali nemojte pritiskati jako kako vam umak od višanja ne bi izašao na površinu.
Kako bi tortu lakše premazala kremom od mascarponea, ostavila sam tortu u hladnjaku na nekoliko sati kako bi se stegnula. Poslije sam pažljivo skinula kalup, premazala tortu i ukrasila.
Okolo sam posipala posipom od lješnjaka i badema, a gore ukrasila svježim voćem, puslicama, lješnjacima i komadićima čokolade.
Fotografije: Ana Prša
[print_link]