Obožavamo slastice koje osim odličnog okusa, imaju i atraktivan izgled, a upravo je takva torta čiji je recept s nama podijelila Irena Gavran s bloga Pregacha.
Sastojci
Svijetli biskvit
- 175 g maslaca
- 175 g šećera
- 3 jaja (L)
- 175 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
Tamni biskvit
- 175 g maslaca
- 175 g šećera
- 3 jaja (L)
- 150 g glatkog brašna
- 50 g kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice mlijeka
- 2 žličice ekstrakta naranče
Krema od sira
- 400 g krem sira
- 150 g šećera u prahu
- 400 g vrhnja za šlag
Priprema
Pripremite (odnosno namastite) 2 kalupa za torte promjera 26 cm. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.
Krenite praviti prvi biskvit.
Svijetli biskvit
Miksajte maslac sobne temperature sa šećerom dok ne postane kremast. Kad je smiksan, ubacujte jedno po jedno jaje. Pripazite samo prije dodavanja sljedećeg jaja da se ono prethodno sjedinilo skroz sa smjesom.
Kad ste umiksali jaja, dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo i sjedinite.
Na kraju dodajte ekstrakt i još kratko smiksajte.
Biskvit istresite u jedan kalup, dobro ga poravnajte i rasporedite.
Pecite u zagrijanoj pećnici nekih 20-25 min, odnosno dok vam čačkalica ne izađe čista.
Tamni biskvit
Tamni biskvit pripremate na istom principu, jedino što ćete u njemu s brašnom prosijati i kakao, a na kraju dodati i mlijeko s ekstraktom.
Krema
Kad su biskviti ohlađeni napravite kremu. Ja kratko smiksam krem sir i šećer u prahu. Ulijem hladno vrhnje za šlag i miksam sve skupa dok krema ne očvrsne i postane maziva.
Ako budete koristili vrhnje za šlag s biljnom masti, moguće je da će vam trebati manje šećera u kremi, pa si popratite slatkoću.
Slaganje
Biskvite trebate izrezati okruglim modlama na tri dijela, odnosno da dobijete 3 diska.
A onda rasporedite da ide svijetli dio, tamni dio i svijetli dio, a drugi biskvit će vam biti tamni dio, svijetli dio i tamni dio.
Na pladanj za posluživanje stavite jedan biskvit, namažite ga željenom količinom kreme (sami odredite koliko debeo sloj kreme želite, koliko želite da vam ostane izvana za obložiti tortu) i dobro poravnajte.
Stavite drugi pripremljeni bisvit pa premažite i daj biskvit kremom.
Preostalom kremom namažite i rubove torte ako želite.
Napomene
što se tiče biskvita, vjerujem da ljudi koji su vještiji u kuhinji, ovakav biskvit mogu uspješno i prepoloviti. Ja se nisam usudila, ali sam zapravo i htjela vidjeti kakav efekt ću dobiti ako biskvit ne režem po pola.
Što se tiče kreme, meni je ostao mali dio (recimo 1/5 kreme) jer sam htjela da nalikuje na “golu tortu”. Ako ni vi ne želite puno trackati po rubovima, možete smanjiti kremu (tipa 300 g krem sira, 110 g šećera, 300 g šlaga).
Recept je adaptiran po ovom receptu, pa tu možete baciti pogled na slaganje i rezanje torte.
Fotografije: Pregacha