Na blogu Samo jedan griz autora Darka Debića pronašli smo recept za najslađe ljetno osvježenje – tortu s kokosom i ananasom.
Sastojci
(za kalup promjera 26 cm)
Biskvit
- 2 bjelanjka
- prstohvat soli
- 50 g šećera
- 1 jušna žlica ulja
- 1 žumanjak
- 40 g kokosovog brašna
- 20 g oštrog brašna
- na vrh noža praška za pecivo
- 50 ml ruma
Krema od ananasa
- 600 g pirea od ananasa (to je 1 cijeli svježi ananas)
- 3 žumanjka
- 50 g šećera
- 30 g gustina
- 2 žlice ruma
- po želji malo tonke
- 100 g maslaca
Pjena od kokosa
- 9 g želatine u prahu (može 10 g želatine ako je takvo pakiranje)
- 50 ml hladne vode
- 1 limenka kokosovog mlijeka (400 ml, preko 20% masnoće)
- 200 ml vrhnja za šlag (ne biljno)
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 60 ml vode
- 2 bjelanjka
Priprema
Biskvit
Kalup obložiti papirom za pečenje. Bjelanjke tući s malo soli i šećerom, u čvrsti snijeg dodati žlicu ulja i jedan žumanjak. Sve spojiti miksanjem i nakon toga dodati izmiješano kokosovo brašno, oštro brašno i prašak za pecivo. Sada lagano miješati s ugašenim mikserom. Smjesu ravno rasporediti po dnu kalupa i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 175° 10 min. Topli biskvit poprskati rumom ili mlijekom ako je varijanta bez alkohola.
Krema od ananasa
Ananas očistiti i usitniti štapnim mikserom ili u blenderu, od jednog ananasa sam dobio 600 ml pirea. Žumanjke pjenjačom miješati uz dodatak šećera, dodati gustin, rum i malo hladnog pirea od ananasa. Po želji dodati malo tonke. Ostatak pirea ugrijati, stalno miješati, dodati pripremljenu smjesu i kuhati nekoliko minuta dok ne zgusne.
Maknuti s vatre i žustrim pokretima umiješati kockice hladnog maslaca.
Vruću kremu ravnomjerno premazati po biskvitu s kokosom, sve skupa dobro ohladiti prije stavljanja pjene od kokosa.
Pjena od kokosa
Želatinu pomiješati s 50 ml hladne vode i pustiti da nabubri. Kokosovo mlijeko ugrijati do točke vrenja, maknuti s vatre i umiješati želatinu. Hladiti na sobnoj temperaturi. Vrhnje izmiksati u mekani šlag. Šećer, vanili šećer i 60 ml pomiješati i skuhati u gusti sirup, do temperature 118 C. Dok se šećer kuha miksati bjelanjke. U laganom mlazu umiksati vrući sirup u bjelanjke. I dalje miksati dok se masa ne ohladi i postane sjajna, čvrsti šaum. Spojiti šlag i smjesu kokosovog mlijeka. Na kraju umiješati pripremljeni šaum. Masu preliti (dosta je tekuća) na prva dva ohlađena sloja i dobro ohladiti. Najbolje preko noći. Izvaditi iz kalupa i ukrasiti po želji.
Fotografije: Samo jedan griz