Crveno i Modro jezero i dosad su ostavljala bez daha svojim čarobnim izgledom, ali sada su to napravile i slatke replike ovih imotski znamenitosti – sve o tomu kako su nastale ispričala nam je Ivana Rebić.
Iako je nama prva asocijacija na Imotski Imotska torta, znamo da mnogim prvo na pamet padnu Modro i Crveno jezero. E pa zahvaljujući Ivani Rebić, Imoćanki koja živi u Njemačkoj od sada asocijacija mogu biti jezera, ali u slatkom izdanju.
Naime, ova ljubiteljica pripreme slastica koja se istom iz hobija bavi gotovo cijeli život, napravila je torte u obliku ova dvije predivne imotske znamenitosti. „Nostalgija za domom me potakla da napravim ove dvije torte.“ – objašnjava nam Ivana kako su nastale ove torte.
Prvo je, početkom ove godine izradila Modro jezero: „Kad sam napravila island cake dobila sam ideju da napravim Modro jezero. Razmišljala sam 6 mjeseci o toj ideji i onda sam se odvažila napraviti.“ Nakon pet mjeseci na red je stiglo i Crveno.
Za izradu svake torte bilo je potrebno otprilike 20 sati. Torte su čokoladne s dodatkom arome limuna i naranče, a za izradu je koristila island cake koji je pretvorila u lake cake, dok je za dekoraciju koristila fondant i jestivu mahovinu.
Budući da je Imotski njezin grad, osjećala je pritisak i uzbuđenje prilikom pripreme ovih torti, no na kraju je i više nego oduševljena rezultatom. Baš kao i brojni korisnici društvenih mreža čije su je pozitivne reakcije ugodno iznenadile: „Naravno da sam se iznenadila, nisam očekivala da će torte izazvati takvo oduševljenje. Zbog nostalgije koju osjećam prema svojoj zemlji i svome gradu uspjela sam svoju kreativnost, talent i ljubav pretočiti u djela. Kada imate toliku silu osjećaja i talent dan od Boga jednostavno kreativnost se budi i dolazi do realizacija izvanrednih ideja koje ostavljaju snažan utisak. Pretpostavila sam da će Imoćani primijetiti torte, ali nisam očekivala da će ljudi diljem Hrvatske imati pozitivne reakcije.“, kaže Ivana, ističući da su ove dvije torte njezine najdraže torte ikada.
Na kraju nas je zanimalo kako to da je umjesto Imotske torte, svom gradu odlučila posvetiti ovakva dva ostvarenja: „Istina je, Imotska torta je specifična za naš grad. Većina domaćica u Imotskom zna napraviti Imotsku tortu i to je dio naše kulture. Htjela sam izaći iz okvira i napravit još jednu tortu koja će prezentirati ljepote našeg predivnog grada. Crveno i Modro jezeru su prirodne znamenitosti i simbol našeg grada.“ – kaže nam Ivana, otkrivajući na kraju zašto su baš ova dva jezera dobila svoje slatko izdanje-
Fotografije: Ivana Rebić