Bilo ljeto ili zima, važno je da recepata s jabukama ima. Ana Raguž s bloga Tirkizna danas s nama dijeli recept za torticu od jabuka i frangipane kreme za koju kaže da bi odlično funkcionirala i s marelicama.
Sastojci
(za tortu promjera 22-24 cm)
Tijesto
- 1 razvaljano lisnato tijesto
Nadjev od jabuka
- 2 jabuke
- 2 žlice nerafiniranog smeđeg šećera
- malo cimeta
- 20 g maslaca
- 2 žlice vode
Frangipane krema
- 50 g omekšalog maslaca
- 50 g šećera
- 2 jaja
- prstohvat soli
- ribana korica 1 limuna
- 80 g mljevenih badema
Cimet rolice
- 1 razvaljano lisnato tijesto
- 20 g nerafiniranog smeđeg šećera
- 20 g maslaca, izrezanog na komadiće
- cimet (količina po želji)
I još
- sladoled od vanilije
Priprema
Tijesto
Razvucite lisnato tijesto preko okruglog kalupa za tart. Probodite tijesto vilicom na nekoliko mjesta. Spremite tijesto u kalupu u hladnjak dok ne pripremite jabuke i frangipane kremu.
Nadjev od jabuka
Jabuke ogulite i narežite ih na ploške. U jednu posudu stavite narezane jabuke, šećer, malo cimeta, maslac i dvije žlice vode. Kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Ohladite.
Frangipane krema
Maslac i šećer pjenasto izmiješajte mikserom. Dodajte jaja, sol, koricu limuna i bademe i sve dobro promiješajte.
Cimet rolice
Razvucite lisnato tijesto, pospite ga šećerom, komadićima maslaca i cimetom.
Zarolajte u roladu.
Isijecite šnite promjera 0,5 cm.
Slaganje
Izvadite iz hladnjaka kalup s tijestom. Na sredinu tijesta uspite franfipane kremu i ravnomjerno je namažite do rubova.
Posložite ravnomjerno jabuke na frangipane kremu.
Na jabuke posložite roladice od cimeta (slažite ih s malo razmaka, jer lisnato tijesto će narasti prilikom pečenja).
Pecite oko 35 minuta tj. dok tortica ne dobije lijepu boju. Poslužite mlako uz kuglicu sladoleda.
Napomena
Ovaj recept bi odlično funkcionirao i s marelicama.
Fotografije: Tirkizna